2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Egy tonna süllő került a Balatonba

2017. március 11., szombat 10:56, frissítve: szombat 13:50

Süllőt telepítettek a Balatonba. A süllő, más néven fogas őshonos halfaj a tóban. Az egyik legnépszerűbb horgászhal, a kifogott mennyiség pótlását minden évben telepítéssel segíti elő a halgazdálkodási társaság.

1100 kilogramm egyéves süllőt engedtek pénteken a Balatonba. Keszthelynél egy védett öbölbe eresztették a kis halakat. A fogas főként ízletes húsa miatt számít az egyik legnépszerűbb halnak a horgászok körében.

„Időszakosan található meg különböző helyeken a Balatonban. Amit a legjobban ismerünk, azok a balatoni akadók, ahol meg lehet fogni ezeket a halakat. Mindenkinek megvannak a kedvenc helyei, vannak, amelyeket  kincsként őriznek a horgászok, akár egy repülőgéproncs, egy csónakroncs, egy stégroncs, ahol ezek a ragadozóhalak meg szoktak bújni” – magyarázta Havranek Mihály, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőrzési vezetője.

A halgazdálkodási társaság évente hat tonna süllőt telepít a Balatonba. A szaporodását úgy segítik elő, hogy borókaágakat tesznek a vízbe, amire szívesen ívik ez a halfaj.

„Nagyon jól szaporodik a Balatonban, csak sajnos ami a fürdőzőknek jó, a halaknak annyira nem: hogy nagyon kiváló a Balaton vízminősége. Így kevés tápanyagot, táplálékot talál ez a felnövekvő apró süllőlárva, így sokkal célszerűbb 10-15 dekagrammos, egynyaras méretben telepíteni” – nyilatkozta Fodor Ferenc, a társaság tógazdasági ágazatvezetője.

A ragadozóhalakra, így a süllőre is jelenleg általános horgászati tilalom van érvényben a Balatonon. A halgazdálkodási társaság múlt héten kezdte meg a tavaszi haltelepítéseket. Eddig 35 tonna pontyot engedett a vízbe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!