2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Egy olcsó politikai reklám az Otthon Melege

2017. augusztus 11., péntek 20:28

Lakosságot segítő intézkedés helyett olcsó politikai reklám – volt olyan szakértő, aki így vélekedett a Magyar Nemzetnek az Otthon Melege Programról. Az idei háztartási gép csereakció hatszázmilliós keretösszeggel indult, két régióban pedig szinte azonnal elfogyott az erre szánt állami pénz. A választható modelleket a minisztérium szabja meg, a pályázat összeállítása pedig nem egyszerű feladat.

Az egyik budapesti műszaki áruház százféle modellt kínál azoknak, akik az Otthon Melege Program támogatását igényelnék. Jellemzően takarékos típusok közül lehet választani. Minél több a pluszjel az energiahatékonysági tanúsítványon, annál energiatakarékosabb a hűtő. Ez persze az árakon is meglátszik.

Katalin az elromlott mosógépét cseréli, a pályázatra viszont nem tud várni.

– Az a gondom, hogy nem tudom.
– Az ár, gondolom, fontos.
– Az nyilvánvaló.
– Fogyasztás?
– Az már egy árnyalattal kevésbé. De az is fontos azért.

Az állami program egy kalkulátorral segít kiszámolni, hogy egy drágább, de energiatakarékosabb készülékkel mennyi áramot vagy vizes spórolhatunk, és mennyi idő alatt hozhatja vissza az árát a drágább hűtő, fagyasztó vagy mosógép.

A támogatás mértéke a műszaki cikk energiabesorolásától függ: a maximális támogatás 45 000 forint, de a kedvezmény nem haladhatja meg a bolti ár 50 százalékát.

A támogatás ugyanakkor csak bizonyos gyártók bizonyos modelljeire vonatkozik.

A pályázás sem egyszerű. Meg kell adni többek között az új és a lecserélni kívánt háztartási gép adatait, és ki kell számolni, hogy a váltással mekkora széndioxid- és energiamegtakarítás érhető el.

A GKI igazgatója szerint jelképes kormányzati segítségről van szó, számos esetben pedig túlárazott termékeket kínálnak. „Ha ezt a támogatást egy kicsit hatékonyabban osztanák szél, tehát a fogyasztónak lehetősége lenne nagyobb választékkal szembesülni és választani, valószínűleg egy kicsit megfontoltabban és alacsonyabb ár mellett döntene” – mondta Petz Raymund ügyvezető igazgató.

A programra régiókra bontva, az Ügyfélkapun keresztül lehet pályázni. Legutóbb a dél-alföldiek jelentkezhettek, a programot viszont még aznap délután leállították, mert a keret betelt. Érdemes tehát a rajtot előre kitöltött kérvénnyel várni. Legközelebb az észak-magyarországi régió lakói pályázhatnak majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!