2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Egy nap alatt átverték a parlamenten a taopénzek titkosítását

,

2016. október 11., kedd 15:48, frissítve: csütörtök 12:22

Egy nap alatt elveszítették közpénz jellegüket a stadionokra felajánlott támogatások. De a nyilvánosságnak ahhoz sem lesz köze, hogy egy-egy multi mennyi adókedvezményt kap a kormánytól. Az ellenzék tiltakozik. A Hír TV-nek nyilatkozó adószakértő szerint a közpénzek útját rejtegeti a kormány.

Az első stratégiai megállapodást a Coca-Colával kötötte a kormány 2012 júliusában. A dokumentumot személyesen a miniszterelnök írta alá. Azóta nyolcvan hasonló egyezményt szignáltak, a partnerek többsége multinacionális cég vagy magyar nagyvállalat. Az LMP az ellentételezésre volt kíváncsi, de a Nemzetgazdasági Minisztérium nem volt hajlandó elárulni, hogy a stratégiai partnerek milyen adókedvezményeket, támogatásokat kaptak a kormánytól. Az ellenzéki párt társelnöke adatigénylési pert indított, amelyet jogerősen meg is nyert.

„Pereltem és nyertem, az a helyzet, hogy másfél éves huzavona után idén májusban született meg az a döntés, amelyben másodfokon is én kaptam az ítélőtáblától igazat, és kimondták azt, hogy az adókedvezmények funkciójukat tekintve is közpénznek minősülnek, innentől kezdve nem az adótitok, hanem az adatnyilvánosság vonatkozik rájuk” – mondta Szél Bernadett.

Hiába a bírósági ítélet, az LMP-s politikus által kért adatokat a kormány adótitokká minősíti. A sürgősségi törvénymódosítás után a nyilvánosság nem ismerheti meg, hogy az adófizetők pénzéből kik kapnak  adókedvezményt. Rejtve marad az is, hogy mely vállalkozások és mennyivel támogatják a látványsportágakat a társasági adójukból.

„A javaslat szerint adótitoknak minősül különösen például a támogatást nyújtó adózó megnevezése, az adózó által igénybe vett adókedvezmény, jóváírás összege, az adózó által támogatott szervezet megnevezése, továbbá a támogatott által kapott támogatás összege” – ismertette Tállai András, az NGM parlamenti államtitkára.

A Jobbik szakpolitikusa nemzetgazdasági szőnyegbombázást emlegetett. „Kik a kormány kedvezményezettei? Egyrészt nyilvánvalóan azok, akik taón vagy más csatornán keresztül a különböző jó barátoknak, ismerősöknek leszurkolnak némi pénzt, a másik kedvezményezetti kör pedig azon multicéghálózatból vagy nagy társaságokból kerülhet ki, ahol bizonyos adóalap fölött titkos megállapodásokat kötöttek, illetve kötnek teljesen homályos érdekeltségekkel. Ez nemcsak hogy az átláthatóság, transzparencia, minden egyéb divatos kifejezés ellen hat, hanem egy banánköztársaságban is ciki lenne” – jelentette ki Z. Kárpát Dániel frakcióvezető-helyettes.

A törvénymódosítással elfedhetők azok az alkuk, amelyek velejárói a miniszterelnök által alapított felcsúti fociakadémia pénzelésének. Erről már az MSZP vezérszónoka beszélt. „Az a cég, amely egyébként egy viszonylag sikertelen, nemzetközileg nem jegyzett futballakadémiát támogat Magyarországon, az egyébként ennek a pénznek akár a többszörösét bármilyen állami támogatás formájában visszakapja-e a közeljövőben vagy a távoli jövőben” – fogalmazott Burány Sándor frakcióvezető-helyettes.

A Demokratikus Koalíció hétfő óta bojkottálja a parlamenti munkát. Varju László alelnök a pártirodán mondott véleményt: „A taopénz közpénz, amelyet nyilvánosságra kell hozni, tehát a magyarok által befizetett adóforint. A fideszes törvény arról szól, hogy Orbán Viktor jobbkeze, Mészáros Lőrinc titokban juttathasson Felcsútra pénzt” – fogalmazott.

A Hír TV által megkérdezett adószakértő a törvénymódosítást szakmailag nem tartja indokoltnak. „Megmondom őszintén, nem értem ezt a szabályt, mert nem látom különösebben az okát. Miért baj az, hogyha megkapjuk? Egyébként ez közpénz, ne legyen efelől kétségünk, hiszen a társasági adóját, amelyet a közösségnek fizetne be, csökkentheti vele. Annak, hogy nem köteles beszámolni róla az, aki kapta, valószínűleg társadalompolitikai megfontolásai vannak, mert adószakmaiak nem lehetnek” – nyilatkozta Vámosi-Nagy Szabolcs.

Az adózás rendjéről szóló törvény módosítását a kormánypártok az MSZP-frakció támogatásával fogadták el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!