2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Egy kormányközeli céghez kerülhet a Zsolnay

2016. június 10., péntek 19:59, frissítve: szombat 10:20

A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra felszámolását kezdeményezte a társaság hitelezője, egy kormányközeli cég. A manufaktúrának májusban kellett volna kifizetnie több mint 400 millió forintos tartozását a Magyar Fejlesztési Banknak. A Zsolnay azonban ezt nem tette meg, az MFB pedig egy magyar építőipari vállalatnak adta el a követelést, így a pécsi cég most már neki tartozik. A törvényszéknek három napja van arra, hogy döntsön a vagyonfelügyelő kirendeléséről. Ha megindul a felszámolás, a Zsolnay új tulajdonosa több tíz milliárd forintnyi kormányzati megbízásra is számíthat.

2013-tól egy szír származású, svájci befektető 180 millió forintért többségi tulajdonosa lett a Zsolnay Porcelánmanufaktúrának. „Ez a mai szerződéskötés nagyon jól illeszkedik a keleti nyitás politikájába, és azt gondolom, hogy egy ékes bizonyítéka annak, hogy igenis a nagy múltú hungarikumnak számító magyar termékeket, magyar cégeket meg lehet menti, ha az adott település, város önkormányzati vezetősége jól sáfárkodik ezzel a vagyonnal” – fogalmazott Budai Gyula, aki akkoriban az egykori Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára volt.

Három évig tartott a sáfárkodás. Nemrég egy kormányközeli cég vételi ajánlatot tett a szír tulajdonosnak.

A West Hungária Bau Zrt. az az építőipari cég, amelynek a többi közt a Várkert Bazár rekonstrukciójában és a budapesti Bálna kivitelezésében is volt szerepe. Ők építik az MTK Stadiont is. És a West Bau Hungária volt az is, amelyik tulajdonosként szállt be a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a közvilágításra szakosodott cégébe, az Elios Zrt.-be. Úgy tudni, a vételi ajánlat elutasítása után a társaság másként próbált a Zsolnay közelébe kerülni, megvásárolták a Magyar Fejlesztési Banktól a porcelánmanufaktúra lejárt tartozását. Mivel a gyár továbbra sem fizetett, a West Bau Hungária kezdeményezte a Zsolnay felszámolását a bíróságon.

A jelenlegi tulajdonos jogi képviselője azt mondja, hivatalos értesítést még nem kaptak, de bíznak benne, hogy nincs szó háttéralkukról. „Nem tudom ezt értékelni igazából, nem is az a feladatom ebben az ügyben, hogy értékeljem azt, hogy a kormány meg az önkormányzat milyen kapcsolatot ápol egymással. Sokkal inkább azt gondolom, hogy az lenne a cél, hogy a jogszerűség talaján állva, a jogállami intézmények elemeit működtetve valamilyen olyan megoldás szülessen ebben az ügyben, ami messzemenőkig megfelel a jogi követelményeknek” – közölte Bodnár Imre ügyvéd.

Ha elindul a felszámolás, a Zsolnay új tulajdonosa jól járhat, lesz bevétele, hisz csak az Iparművészeti Múzeumot, amelynek tetejét Zsolnay-cserepek borítják, 25 milliárdból újítanák fel. „A kormánynak az a célja, hogy a Zsolnay számára lehetőséget teremtsen az állami közberuházások kapcsán, itt az iparművészeti az egyik, de van egy másik, mert ha jók az emlékeim, a volt Pénzügyminisztériumnak is van ilyen része a budai Várban, és szeretném aláhúzni, hogy a kormány Pécs városának törekvéseit támogatja” – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A törvényszéknek három napja van arra, hogy döntsön a vagyonfelügyelő kirendeléséről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!