2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Egy hónap után végre tárgyalóasztalhoz ülhet a kormány és a CEU

,

2017. május 15., hétfő 07:04, frissítve: hétfő 07:54

A héten kezd egyeztetni a kormány képviselője, Altusz Kristóf külügyi államtitkár a Közép-európai Egyetem vezetésével a felsőoktatási intézmény jövőjéről. Ezt az oktatási államtitkár nyilatkozta a HírTV kérdésére.

A tárgyalással egy hónapot késett a kabinet, a köztársasági elnök április elején azzal a megjegyzéssel írta alá a lex CEU-t, hogy a kormány haladéktalanul üljön asztalhoz az egyetem képviselőivel.

Az Európai Unió aggályait a magyar kormány továbbra sem osztja, az Európai Bizottság az előírt időben megkapja Budapest válaszát – tette hozzá az államtitkár. A módosított felsőoktatási törvény megköveteli a CEU amerikai anyaintézményétől, hogy tényleges oktatási tevékenységet végezzen. További feltétel, hogy a magyar és az amerikai kormány megállapodást kössön a Soros György által alapított egyetem magyarországi működéséről.

„Altusz helyettes államtitkár úrnak két feladata van. Az egyik, hogy tárgyaljon releváns kormányokkal a kormányközi megállapodások előkészítéséről. A másik feladata a munkabizottságnak az irányítása. Amibe több minisztérium is vesz részt, nemcsak az oktatási minisztérium, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium is, akinek bármifajta olyan ügye lehet, amiben segítséget akarunk nyújtani. Ezek a tárgyalások most kezdődnek, azt hiszem, a CEU-val pontosan jövő héten van már az első időpont, ezt most egyeztetik a kollégáink. Sok embert kell összehozni, úgyhogy a tárgyalások elkezdődnek” – nyilatkozta az oktatásért felelős államtitkár.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!