2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Egy hét múlva iskola, de a kormány még „ötletelget”

2016. augusztus 24., szerda 18:29, frissítve: csütörtök 07:46

Egy héttel a becsengetés előtt sincs még meg az összevont természettudományos tantárgy tanmenete – ismerte el az oktatási államtitkár. Palkovics László azt mondta: még tart az ötletelés, amelyben a szaktanárokra is számítanak. Egyelőre a harmincperces tanórából sem lesz semmi.

Az iskolakezdés miatt a szokottnál korábban utalják a családtámogatást, ingyentankönyv már negyedik osztályig jár, gyermekétkeztetésre pedig 30 milliárddal több jut – sorolta a kormányzati intézkedéseket a családügyi államtitkár az egyik budai iskolában.

„Augusztusban kéthavi családtámogatást kapnak meg a családok, ezzel növekszik az anyagi mozgásterük, hiszen ez egy háromgyerekes család esetében akár közel 70 ezer forintos növekedést is tud jelenteni” – így Novák Katalin családügyi államtitkár.

A szakgimnáziumokban – régi nevükön a szakközépiskolákban – a tanárok mozgástere is nő. Nem mindenkié, csak a reálszakosoké. Központi tanterv híján maguk dönthetik el, hogy mit, mikor és hogyan tanítanak. Saját tárgyaik megszűnnek, a szakgimnáziumokban nem lesz önálló fizika, kémia, biológia és földrajz. Összevont természettudomány lesz helyettük.

„Ennek a természettudományos tantárgynak a tanterve most készül, ehhez nincs tankönyv és nincsenek hozzá munkafüzetek, ennek van indoka, persze, ennek az az indoka, hogy adódott egy lehetőség a szakmai közösség számára, és szándékosan mondom, hogy a szakmai közösség számára, az iskolai tanárok számára, a tudós emberek számára, az egyetemi emberek számára, hogy együtt fejlesszük ki ezt a tantárgyat” – mondta Palkovics László oktatási államtitkár.

Elsőben és másodikban a tanórák egyelőre maradnak 45 percesek, de a tényleges tanítási időt fél órára rövidítik. Az LMP szerint a változtatás komolytalan.

„Kicsit emlékeztet arra, amikor adott időegység alatt 105 vagy 120 százalékot volt képes valaki teljesíteni. 30 perc alatt sajátítják el a tananyagot a diákok, az LMP ennek aláígér, 29 perc alatt garantáljuk, hogy elsajátítják a tananyagot. Hát, egészen nevetséges, hát, fából vaskarika” – mondta Ikotity István országgyűlési képviselő.

A kisiskolásoknak 2018 szeptemberétől, az új nemzeti alaptantervben vezethetik be a valóban félórás tanórákat, hogy csökkenjen az elsősök és a másodokosok leterheltsége.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!