2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Egy éve szűnt meg a Népszabadság

,

2017. október 8., vasárnap 14:15, frissítve: vasárnap 18:49

Az újság egykori munkatársai és több száz szimpatizáns demonstrációval emlékezett Budapesten az évfordulóra. Az eseményen először adták át a független sajtót elismerő Népszabadság-díjat, amelyet a SzabadPécs kapott meg. Az újság egykori főszerkesztő-helyettese a Hír TV-nek azt mondta: mióta megszűnt a Népszabadság, tovább gyengült a sajtószabadság Magyarországon.

A Népszabadság utolsó lapszáma éppen egy évvel ezelőtt jelent meg – a lapot kiadó Mediaworks váratlanul közölte, hogy a legolvasottabb politikai napilag kiadását felfüggesztik. Ezzel egy időben az internetes felületük, a Nol.hu is elérhetetlenné vált. 2016. október nyolcadikán reggel motoros futár vitte ki a főnökség levelét, de az már nem mindenkit talált otthon.

A lap volt munkatársai egy évvel később megemlékeztek a bezárásról egykori főmunkatársuk, a 2013-ban elhunyt Bächer Iván pozsonyi úti emlékfájánál. Az eseményre a civil támogatók és volt olvasók is elmentek. A lap volt főszerkesztő-helyettese szerint megszűnésük óta tovább gyengült a sajtószabadság Magyarországon.

„Nyilván a helyzet azóta csak rosszabb lett, de nem is gondolom, hogy utána lehettek illúzióink. Ez egy meglehetősen ritka eset, és nem is nagyon tudok a fejlett világból példát rá, hogy egy éjszaka alatt bezárják egy ország legnagyobb példányszámban eladott politikai lapját. Ahol ez megtörténhet, ott kár illúziókkal számolni bárkinek” – mondta Pető Péter, a Népszabadság volt főszerkesztő-helyettese.

„Ha jól emlékszem, akkor valami olyasmit mondtam, hogy mostantól egy olyan országban fogunk élni, ahol a Magyar Idők mondja majd meg, hogy mit kell gondolnunk a dolgokról…” – A lap bezárása óta a Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnökévé választott Hargitai Miklós szerint a Rákosi-rendszerben sem volt ilyen szintű sajtóirányítás, mint napjainkban.

„Én akkor is úgy láttam, el is mondtam, mikor a Népszabadság megszűnt, hogy ez egy folyamatnak az eleje, és ez folytatódni fog, folytatódik is. Tehát azóta már történt olyasmi, hogy megyei lapok ugyanazzal a címlappal, ugyanazzal a képpel, ugyanazzal a mondattal fejlécükön jelentek meg. Hát ez az ötvenes években is elképzelhetetlen lett volna Magyarországon” – tette hozzá Hargitai Miklós MÚOSZ-elnök.

A Népszabadság megszüntetésével kapcsolatban egy éve is Németh Szilárd tolmácsolta a Fidesz álláspontját, ezen azóta se változtatott. „Nem tudok mást mondani, mint egy évvel ezelőtt, idézzék föl: ideje volt” – nyilatkozta.

A Népszabadság egykori kiadóját, a Mediaworksöt azóta felvásárolta a Mészáros Lőrinchez köthető Opimus Press. Ez a kiadóvállalat azóta több megyei napilapot is felvásárolt és kormánypárti hangvételűvé változtatott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!