2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Egy 18 éves fiú az idei 15. áldozat

2017. augusztus 6., vasárnap 13:30, frissítve: vasárnap 13:31

Idén a tizenötödik áldozat a Balatonban az a 18 éves fiú, aki szombaton fulladt a tóba a balatonmáriafürdői strandon. A fiatal a családjával ment vízibiciklizni és mintegy 400 méterre a parttól a vízbe ugrott. Sem ő, sem a járművön ülők nem tudtak úszni, így nem tudtak segíteni, amikor a fiú elmerült. A haláleset körülményeit közigazgatási eljárásban vizsgálja a rendőrség. A vízi mentők értetlenül állnak az eset előtt, amelyhez hasonló már több is történt az idei nyáron. A vízibicikli egyébként strandeszköznek minősül, amelyen nem kötelező a mentőmellény.

A vízi mentők két hajója és a vízi rendőrök egy hajója próbálta a 18 éves fiú testét megtalálni órákkal a baleset után. Ekkor már tudni lehetett, hogy az eltűnt fiún nem lehet segíteni, annyi időt töltött a víz alatt. Akik a közelben voltak, azt mondták, hogy pillanatok alatt megtörtént a tragédia.

„Pár perc alatt megtörtént ez a szörnyű dolog. Kapálózott a 18 éves fiatalember, legalábbis úgy hallottuk ott, a környéken, és akkor próbálták a vízben tartózkodók a segítségére menni, de sajnos már nem értek oda. Utána három és fél órán keresztül keresték a mentők, akik Keszthely, illetve Fonyód felől érkeztek” – mesélte egy férfi.

„Hosszú órákon keresztül keresték a fiatalembert. Elég mélyen, bent, a strandolóktól elkülönülve keresték” – mondta egy nő.

A strandolók közül többen is értetlenül álltak az eset mellett. Senki nem értette, hogy úszástudás nélkül miért ugrott a vízbe a fiú. „Értelmetlen halál az mindig kellemetlen. Felelőtlenség és elpocsékolt élet az ilyen. Tehát ilyennek nem szabadna bekövetkezni” – mondta egy férfi.

Azt, hogy miként történhet ilyen baleset, a vízi mentők sem értik. „Nem lehet érteni, hogy mire gondolnak azok, akik úszástudás nélkül a mély vízre mennek. Nem tudom, lehet, hogy úgy gondolják, hogy ha derékig érő vízben szálltak a vízibiciklire, akkor a víz mindenhol derékig fog érni és nyugodtan be lehet ugrálni, mert úgysem fognak elmerülni. Ez az eset is bizonyítja, hogy akár északi part, akár déli part, tele van veszélyekkel, és tele van veszélyes árkokkal, ahol egy másodperc alatt elsüllyedhet bárki, hogy utána már csak mi fogjuk őt megtalálni és felhozni” – fejtette ki Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője.

A balatonmáriafürdői strandon, ahol a tragédia történt, nem vigyáznak vízi mentők a fürdőzőkre. A 18 éves fiú idén már a 15. áldozat a Balatonban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!