2024. 09. 07. Szombat Regina napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Egészségügyi veszélyektől tartanak a dohány drágulása miatt

2017. január 2., hétfő 15:53, frissítve: hétfő 18:17

Egészségügyi kockázatot jelent, hogy 2017-től az e-cigarettára is jövedéki adót vet ki a kormány – állítja a szakmai szövetség. A jelentős áremelkedés miatt ugyanis fennáll a veszély, hogy az egyre népszerűbb dohányáru töltőfolyadékát sokan házilag állítják majd elő. Januártól a vágott és a szálas dohány ára is emelkedik majd.

Tovább emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója 2017-ben. A fogyasztók egy zacskó vágott dohányért 160, míg egy 1100 forintba kerülő doboz cigarettáért körülbelül 80 forinttal fizethetnek többet. Az érdekvédők nehezményezik, hogy évről évre a dohányzókkal fizettetik meg a költségvetésből hiányzó tételek egy részét.

„Ez a legegyszerűbb, mert ennek a legkisebb az ellenérzése a társadalomban, mert úgy vannak vele, hogy a dohányzás, az káros az egészségre, akkor azért az nem egy kötelező életfenntartó cikk, ezért úgy gondolom, mindenki úgy gondolkodik, hogy a dohányon lehet emelni, mert, ugye, az nem annyira létszükséglet, aki meg dohányt fogyaszt, az meg fizesse meg az árát” – mondta el Sánta János, a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének szóvivője.

A legrosszabbul az e-cigarettázók járnak majd, a kancelláriaminiszter, Lázár János személyesen jegyzi azt a törvényt, melynek értelmében még a nem nikotin tartalmú töltőfolyadékokra is adót vetnek ki.

– Jövedéki adó fogja-e terhelni az e-cigarettát?

– Először beszéljünk arról, hogy van-e rá szükség. Egyelőre ez a döntésem világos.

A piacon a legdrágább tízmilliliteres e-cigaretta-töltőfolyadék jelenleg 1500 forintba kerül, az adóemelés után viszont elérheti 2200 forintot is. A szakmai szövetség szerint a kormány célja, hogy ne érje meg a dohányosoknak az olcsóbb és kevésbé ártalmas e-cigarettát választani. Az árnövekedés viszont ugyanolyan problémákhoz vezethet, mint például az alkohol esetében.

„Miután ezek a kereskedelemben beszerezhetők bárhol, még egyszer mondom, bárhol beszerezhető összetevőkről beszélünk, megkaphatók, akkor annak a veszélye fog előállni, hogy elkezdődik az otthon való pancsolás, és annak viszont tényleg lehetnek egészségkárosító hatásai” – nyilatkozta a Villanypára Egyesület elnöke, Ficsor Zoltán.

A dohánytermékek jövedéki adójának emelésére két lépésben, januárban, illetve júliusban kerül sor.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!