2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Nem érdekelte a kormányt az egészségügy

2017. június 14., szerda 22:57

Egyetlen kormánypárti meghívott sem ment el arra a konferenciára, amit szerdán tartottak a hazai egészségügy javításának lehetőségeiről. A felszólalók abban egyetértettek, hogy évente több száz milliárd forinttal kellene növelni az ágazatra fordított pénzösszeget, és meg kell állítani a szakemberek kivándorlását.

A lakosság az ország első számú problémájának tartja az egészségügy helyzetét – ez derült ki a Political Capital friss kutatásából. A cég vezető elemzője szerint politikai nézetektől függetlenül elégedetlenek az emberek.

„Ezt nem írja felül a politikai preferencia kérdése sem, tehát kormányoldalon és ellenzéki oldalon és semleges oldalon egyaránt az látszik, hogy nagyon hasonlóan ítélik meg az egészségügy helyzetét a társadalom tagjai, és van egy egységes elégedetlenség ezzel a területtel kapcsolatban” – mondta Juhász Attila.

A témáról rendezett konferencián részt vevő ellenzéki politikusok egyetértettek abban, hogy azonnali beavatkozásra lenne szükség. Azt mondják: százmilliárdok hiányoznak az ágazatból.

„Ma Magyarországon egymillió-kétszázezer ember, ha beteg, nem tud azonnal orvoshoz jutni, hiszen 357 háziorvosi praxis nincs betöltve. És majd kétmillió ember nem jut időben ellátáshoz a sürgősségi osztályokon. Az alapellátás romjaiban hever, az egészségügy pedig, mondjuk ki, szépen lassan szétrohad, csak a benne dolgozó emberek tartják még össze. Alulfinanszírozott és borzalmasan kiegyensúlyozatlan” – nyilatkozta az MSZP-s Szakács László.

A Szent Imre-kórház egykori főigazgatója szerint a kormány rengeteg pénzt vont ki az egészségügyből.

„Gyakorlatilag az a 27 százalék, amit a munkáltatónak be kell fizetnie szociális hozzájárulási adóként, azt rátették a nyugdíjbiztosító-kasszára, mivel az túltervezetté vált, 2013-ban 153 milliárd forintot, 2014-ben pedig 187 milliárd forintot emeltek le és tettek be a központi költségvetésbe” – mondta el László Imre, a DK egészségügyi kabinetvezetője.

A Jobbik egészségpolitikusa nemzeti konszenzust sürgetett a kérdésben.

„Elsődlegesen azzal lehetne javítani, hogyha a politikai pártok és a társadalom össze tudna fogni, és lenne egy olyan társadalmon átívelő összefogás, ami az egészségügynek a magját érinti, amelyben egy társadalmi konszenzus lenne, amiben jobb- és baloldal egységesen egyet tudna érteni” – véli a Jobbik frakcióvezető-helyettese, Lukács László.

A konferenciára meghívtak több kormánypárti politikust is, de egyikük sem vállalta a részvételt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!