2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Egészségügy: hiába a forrásnövelés, koncepció nincs

2017. június 4., vasárnap 09:22, frissítve: vasárnap 14:41

Soha nem volt olyan intenzív a forrásnövekedés az egészségügyben, mint az elmúlt években – állítja az egészségügyi államtitkár. Szakértők szerint azonban hiába jut több pénz az ágazatnak, nem használják fel hatékonyan. Át kell alakítani az ellátórendszert, és szükség van egy többéves egészségpolitikai koncepcióra is.

A magyarországi háziorvosi praxisok közül mintegy 350 évek óta betöltetlen, a jelenleg dolgozó háziorvosok több mint fele pedig 60 év feletti. Utánpótlás alig van.

„Az a 350 praxis, ami jelenleg üresen áll, azt bizonyítja, hogy ezeknek az általában falvaknak, de vannak benne városi praxisok is, nincs meg az eltartóképessége, tehát egyszerűen fiatal orvos odamenni még úgyse akar, ha esetleg kap az államtól egy öt- vagy tízmillió forintos egyszeri segélyt, mert ettől remélték feloldani ezt a problémát” – emlékeztetett a háziorvosként praktizáló Komáromi Zoltán, aki az Együtt elnökségi tagja is.

A kormány további támogatásokkal próbálja vonzóbbá tenni a pályát: idén és jövőre is 130 ezer forinttal több pénzt kapnak a praxisok. De nem csak ez a terület kap pluszforrásokat.

Soha nem volt olyan intenzív a forrásnövekedés az egészségügyben, mint az elmúlt években – hangsúlyozza az államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette, emelték a béreket, fejlesztik az infrastruktúrát. Ám továbbra is súlyos az orvos- és nővérhiány, újratermelődik a kórházak adóssága, és kiugróan magas a kórházi fertőzések száma. Ónodi-Szűcs Zoltán szerint 25 év problémáit nem lehet egy csapásra megoldani: „az ellátórendszer jelenlegi viszonyrendszere generálja a hiányok egy részét. És csak pénzzel, hangsúlyozom, csak pénzzel nem fogunk tudni mindent megoldani”.

Egyetért az államtitkárral Kincses Gyula egészségügyi szakértő, volt államtitkár. Úgy látja: valóban sok pénz áramlott a magyar egészségügybe, ám a forrásokat nem hatékonyan használják fel.

„Az ellátórendszernek a szerkezete érdemben nem változott semmit az elmúlt évek alatt, ugyanolyan széttagolt. A fővárosban ugyanolyan sok telephelyen, széttagoltan működik a gyógyítás. Nagyon sok helyen próbálunk folyamatos sürgősséget adni, ahelyett, hogy néhány kevesebb helyen koncentráltan működne mindez” – magyarázta az egykori államtitkár.

Kincses Gyula szerint tovább kell emelni a béreket. Emellett szükség van egy ciklusokon átívelő egészségpolitikai koncepcióra: rendezni kell a társadalombiztosítás rendszerét  illetve a magán- és közegészségügy viszonyát is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!