2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Egekbe szökött az új Közlekedési Múzeum ára

2016. december 14., szerda 19:33, frissítve: szerda 20:58

Nem az épület lesz drágább, a beruházás gyarapodott új elemekkel – ezzel indokolta a Hír Televíziónak a Közlekedési Múzeum főigazgatója, hogy egy év alatt a kétszeresére emelkedett az új múzeum kialakításának költségvetése. Tavaly még arról volt szó, hogy 7 milliárd forintból újul meg az intézmény, ma már 15 milliárdnál tart az új múzeum költsége.

Látogatottsági rekordot döntött tavaly áprilisban a Közlekedési Múzeum zárórendezvénye, amelyre ötször annyian váltottak jegyet, mint egy átlagos hétvégén. A közgyűjtemény ezzel búcsúzott a nagyközönségtől: felújítási munkálatokra hivatkozva zárták be három évre a múzeumot.

„2018 tavaszára felépül a külsejében az eredetivel megegyező, a belsejében pedig nagyobb kiállítási területekkel rendelkező, korszerűbb épületgépészettel és korszerűbb kiállítási technikával ellátott, modern Közlekedési Múzeum” – fogalmazott korábban Jankovszki Tamás, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum igazgatóhelyettese.

Az épület nagy részét azóta elbontották, a gyűjteményt pedig raktárakba szállították. A költségek viszont megduplázódtak. A 444.hu írta meg, hogy ma már 15,6 milliárd forintról beszélnek a szakemberek.

„A korábbi számok, amelyekről szó volt, kizárólag azt a kivitelezési munkát tartalmazták, amely a múzeum újjáépítéshez szükséges. Azóta a projekt kiegészült az új kiállítótérrel, az új kiállítás megtervezésével, kivitelezésével és az ehhez szükséges régi járművek restaurálásával, a gyűjteménybővítéssel. Ez okozza a különbözetet” – magyarázta Vitézy Dávid.

A főigazgató szerint a tervek nem változtak: a második világháborúban lebombázott épületet állítják vissza, ahogy a látványterveken is bemutatták. „Ennek a részletes tervezése lezajlott, jelenleg az építési engedélyezés van folyamatban, az építész kollégáim a kiviteli tervezésen dolgoznak. Ez azt jelenti, hogy azokat a részleteket tervezik, hogy hol lesz elektromos csatlakozó a falon, milyen anyagból készül majd a korlát, pontosan milyen helyiségkiosztás lesz a múzeumpedagógusoknak” – tette hozzá a főigazgató.

A beruházás költségei még most sincsenek kőbe vésve, a kivitelezőt még nem választották ki, vagyis a 15 milliárdos összeg még változhat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!