2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Edzenek a mentőkutyák

2017. március 26., vasárnap 11:17, frissítve: vasárnap 13:36

Két napon keresztül tréningezik együtt három speciális mentőkutyás szervezet a Bakonyban – a közös gyakorlatokat azért szervezik, hogy összehangolják a kutyák és az önkéntesek munkáját. Éles helyzetben a kutatás sikere, vagyis akár egy ember élete is múlhat azon, hogy jól tudnak-e együtt dolgozni a mentésben részt vevők.

Egyszerre indítják területkereső kutyáikat a speciális mentőcsapatok kutyás vezetői a Hajag tetőn. Most két napig gyakorlatoznak összesen 12 kutyával – területkereső, romkereső és nyomkövető mentőkutyákkal.

„Fontos nemcsak az emberek közti kapcsolat, hanem hogy a kutyák is ismerjék egymást. Valamint bennük tökéletesen megbízunk, ismerjük a kutyáikat, tudjuk a kutyáik munkáit, a korlátait. A kutyák biztosan együtt tudnak dolgozni, hiszen egy ilyen feladat után ki kell merni jelenteni, hogy itt nincs senki” – mondta el Hirschl János, a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője.

A Fővárosi Katasztrófavédelem mentőcsapata alpin technikával, terepjárókkal és kutyákkal vesz részt mentőakciókban. Kutyás vezetőjük szerint sok esetben éppen azért sikertelen az eltűnt keresése, mert túl sokan vesznek részt a keresésben, és nincs összhang.

„Sokszor kaotikus állapot van, amikor nincs valaki, aki kézben tartsa, irányítsa ezt az egészet. Én leginkább azt szeretem, amikor egyszerre, egy időben több csapat nagyobb területet tud átfésülni” – mondta Wolf Ildikó, a Budapesti Önkéntes Mentő Egylet Katasztrófaelhárítási Csoport mentőkutyás vezetője.

A szakemberek szerint egy eltűnt keresése akkor igazán hatékony, ha mindenki olyan részfeladatot vállal, amihez megvan a képessége.

„A mi csapatunkban van az ország egyetlen speciális mentőkutyavizsgával, emelt szintű mentőkutyavizsgával rendelkező nyomkövető kutya. Tehát kimondottan erre a területre, ő egy emelt szintű kutya, Gáspár Ildikóé, tehát speciális kutya, akit elviszünk, és először őt próbáljuk elküldeni a nyomon, hogyha ismert az eltűnt személy eltűnésének a helye” – ismertette az S. O. S. Mentőkutyás Egyesület kutyás vezetője, Salamon Klára.

A három speciális mentőcsapat 8 éve vesz részt közösen bevetéseken, mentőakciókban. Az önkéntes szervezetek munkájának és képességeinek köszönhetően évente több ember életét sikerül megmenteni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!