2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Belföld

Eddig több mint hatszázan vettek részt a Kőrösi Csoma Sándor-programban

Eddig 625-en vettek részt a Kőrösi Csoma Sándor-programban, segítve a külhoni magyar közösségeket - közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa hétfőn Budapesten.

  • Eddig több mint hatszázan vettek részt a Kőrösi Csoma Sándor-programban

Szilágyi Péter a program 2019/2020-as, az északi féltekén tevékenykedő ösztöndíjasoknak szóló szakaszát, valamint az idei Petőfi Sándor-programot lezáró kétnapos konferencia kezdetén mondott köszöntőjében kiemelte: 19 országban 163 szervezetnek segített a Kőrösi Csoma Sándor-program mostani, északi féltekére kiutazó 114 ösztöndíjasa. Közöttük tanárok, néptáncoktatók, cserkészek és egyházi ösztöndíjasok is voltak - ismertette.

A miniszteri biztos közölte: a konferenciára nem mindenki tudott eljönni, mert sokan még külföldi állomáshelyükön tartózkodnak, míg másokat hatósági karanténra köteleztek a koronavírus-járvány miatt. Ők online számolhatnak be az elmúlt kilenc hónapjukról - fűzte hozzá.

Szilágyi Péter megjegyezte, hogy bár mindenki megtapasztalhatta a járványhelyzet okozta nehézségeket, tudomásuk szerint egyik ösztöndíjasukat sem fertőzte meg a koronavírus.

Azt tapasztalták, hogy az érintettek jól tudtak élni az online lehetőségekkel, népszerűek voltak például a nyelvórák. A járványhelyzet miatt azonban az ösztöndíjasok fele a tervezettnél korábban, már márciusban hazatért - mondta.

Szilágyi Péter közölte, hogy ez már a hetedik zárókonferenciája a 2013-ban indult Kőrösi Csoma Sándor-programnak, de most először választották külön az északi és a déli félteke ösztöndíjasait. Ennek oka, hogy utóbbiak máskor indultak útnak, és csupán novemberben térnek vissza Magyarországra.

Újra előrébb tudtak lépni: az ösztöndíjasok egyre több közösségben segítenek, egyre több munkát vállalnak - hangoztatta. Az Egyesült Államokban, Clevelandben honlapot hoztak létre, Európában új néptánccsoportokat indítottak - sorolt néhány példát, hozzátéve, hogy mindkét féltekén jó kezdeményezések születtek.

A miniszteri biztos közölte: úgy látják, hogy - némi módosítással - biztonságosan meg tudják hirdetni a Kőrösi Csoma Sándor-programot a 2020/2021-es évre is az északi féltekére. Négy területet jelölnek ki: egyházi, hitéleti tevékenység segítése és/vagy cserkésztevékenység; hagyományőrzés; oktatás és nevelés; valamint általános közösségszervezés. Jelentkezni kizárólag elektronikusan lehet majd - tette hozzá.

Szilágyi Péter a 2015-ben indult Petőfi Sándor-programra is kitért, amely a konferencia keddi témája. Ebben 309 ösztöndíjas vett eddig részt, a 2019/2020-as szakaszban 74.

A Petőfi Sándor-programmal kapcsolatban szintén sok új eredményről értesültek - hangoztatta.

Erdélyben számos néptánccsoportot vezettek, Varsóban oktattak - sorolta.

A miniszteri biztos azt mondta, hogy a korábbiaktól eltérően több ország átkerül majd a Kőrösi Csoma Sándor-programba, így például Lengyelország és Bosznia-Hercegovina is.

A Kőrösi Csoma Sándor-program célja a diaszpóra magyarságának megszólítása, valamint a diaszpóra közösségi és kulturális életének megszervezése. Ezzel párhuzamosan a Petőfi Sándor-program a Kárpát-medence szórványmagyarságát segíti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

A miniszterelnök szerint nagy erők állnak a háborúpárti politikusok, a háborúpárti álláspont mögött, és erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy a háború folytatódjon, sőt hogy kiterjedjen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!