2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Ebből nem megy Ibizára Habony Árpád

2016. június 2., csütörtök 19:28, frissítve: péntek 18:27

Továbbra sem tudni, miből finanszírozza luxuséletmódját és ibizai nyaralásait Habony Árpád. A miniszterelnök bizalmasa egyetlen fillér osztalékot sem vett fel lapkiadó cégétől, pedig az nyereséget termelt. A közpénzek átláthatóságáért küzdő Transparency International perre ment azért, hogy kiderüljön, mennyi állami hirdetési pénzt kapott Habony érdekeltsége, a szocialisták pedig törvényt módosítanának azért, hogy az esetleges visszaélések ne évülhessenek el.

Ibizai nyaralás, drága ruhák, luxuskiegészítők – mind Habony Árpád fényűző életének részei.

„Évek óta nyomozza, kutatja a magyar társadalom, hogy a magyar Raszputyin, Habony Árpád miből tengeti hétköznapjait” – mondja az Együtt. A párt szerint Habony nemzetbiztonsági kockázatot jelent. „Miért van parlamenti belépője, miért mehet be hivatalos kormányközeli helyekre? Ezt sem tudjuk. Továbbra is úgy gondoljuk, hogy mindenképpen nemzetbiztonsági vizsgálatot kellene kezdeményezni Habony Árpáddal szemben” – fogalmazott Pápa Levente az ellenzéki párt alelnöke.

Ha nemzetbiztonsági vizsgálat nem is, per már indult azért, hogy kiderüljön, kitől kapott parlamenti belépőt a miniszterelnöki bizalmas, és hogy nyilvános legyen az is, cége mennyi állami hirdetésbevételhez jutott. A közpénzek átláthatóságáért küzdő Transparency International fordult ezért bírósághoz, miután a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványtól hiába kérték a vonatkozó szerződések kiadását. „Mi az Erzsébet-utalványt forgalmazó részvénytársaságot, illetve a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványt kértük fel a Modern Media Grouppal, a Lokállal, a 888-cal kötött szerződések nyilvánosságra hozatalára, mert úgy látjuk, hogy rengeteg Erzsébet-reklám található ezekben a periodikákban. Természetesen erről is kiderült, hogy nincsen adat: vagy üzleti titok, vagy szerzői jogot sért, a szokásos megtagadási okokkal kerültünk szembe. Itt is pert indítottunk az adat megismeréséért” – fejtette ki Ligeti Miklós, a szervezet jogi igazgatója.

A szocialisták is elszámoltatnák Habony Árpádot, törvénymódosítással akadályoznák meg, hogy az esetleges visszaélési ügyek elévüljenek. „Ez már úgy van, mint szamáron a fül: tehát a kormányon már rajta marad, hogy senki nem tudja, ki Habony Árpád. Nem tudják, miből él, a kormánynak viszont egy ponton el kell számolnia azzal – ha nem most, akkor 2018 után –, hogy milyen hirdetések, milyen megrendelések kerültek közpénzből vagy magánpénzekből olyan cégekhez, ahol nem biztos, hogy valódi teljesítmény létrejött. Ezért sokkal inkább az a kérdés, hogy elévülhetnek-e ezek az ügyek. Azt hiszem, hogy kell hozni olyan jogszabályt, amely ez ügyeknek az elévülését megakadályozza” – fejtette ki Tóbiás József.

Habony Árpád médiacége az éves beszámoló szerint tavaly több mint 200 millió forint nyereséget hozott, de osztalékot a tulajdonosok nem vettek fel. A Színes Tinták Bt. amely szintén Habonyé, viszont tavaly is veszteséges volt.

A cégpapírokon feltüntetett lakcímen kerestük az üzletembert, de a csengőre senki sem válaszolt. Így továbbra sem tudni, hogy ha a cégeiből nem, akkor miből származik bevétele Habony Árpádnak, és miből törleszti tehetős barátaitól kapott kölcsöneit. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ugyanis 2015 tavaszán vagyonosodási vizsgálatot indított ellene – akkor Habony azt állította, barátai, Andy Vajna filmügyi kormánybiztos és Tombor András, a Tokaj Kereskedőház felügyelőbizottságának elnöke segítette ki több tízmilliós kamatmentes kölcsönnel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!