2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Dulakodás és Demszky a Parlament előtt

2017. április 4., kedd 20:17, frissítve: kedd 22:42

A CEU védelmében újabb tüntetést tartottak Budapesten. A többezres tömeg a belvárosban, a CEU épülete előtt gyűlt össze, ahol különböző beszédek hangzottak el magyar és angol nyelven, majd a demonstrálók a Parlament elé vonultak.

Az Országház épületét rendőrkordon védte. Az első sorokban dulakodás alakult ki, miután a tömeg egy része ki akarta tűzni az uniós zászlót a Parlament épületére, de ezt a rendőrök nem engedték. A rendőrsorfal előtt feltűnt Demszky Gábor volt főpolgármester is, aki egy időre átvette az uniós zászlót.

A tüntetők kérését végül ismét a szocialista Kunhalmi Ágnes teljesítette. Az internetadó elleni 2014-es őszi megmozduláshoz hasonlóan az Országház egyik ablakából ismét kiterített egy uniós zászlót, majd onnan integetett a tiltakozóknak.

Aggasztó

Aggasztónak nevezi George Pataki a CEU elleni kormányzati támadásokat. Pataki 2004-ben New York állam kormányzójaként személyesen írta alá azt a dokumentumot, mellyel a magyar kormány magyar egyetemként ismerte el a CEU-t. Ennek a megszüntetésével George Pataki szerint a magyar kormány visszavonhatatlan károkat okoz az amerikai–magyar kapcsolatokban. Pataki kiállása meglepőnek számít, mert korábban ő is támogatta az Orbán-kormány irányvonalát és azt nyilatkozta, hogy Magyarország jó irányba halad. Még Orbán Viktor is személyes jó barátjának nevezte a magyar származású politikust.

Csalódás

Az Egyesült Államok csalódott, amiért a kormánypártok áterőszakolták a törvénymódosítást a parlamenten – figyelmen kívül hagyva a nemzetközi tiltakozást. Az amerikai nagykövetség ügyvivője azt írta közleményében, hogy a CEU fontos eleme a kétoldalú kapcsolatoknak, ezért az Egyesült Államok a jövőben is szót emel az egyetem függetlenségéért és háborítatlan magyarországi működéséért.

Bekérették őket

Rapporton az amerikai és a német nagykövetség ideiglenes vezetői. A külügyminisztérium illetékese holnapra bekérette mindkét ügyvivőt. A diplomatákkal a magyar kormány képviselője közli majd, hogy a törvénymódosításnak nem a CEU bezárása a célja, hanem az, hogy a szabályokat a külföldi felsőoktatási intézmények is betartsák.

Megkapta az első csapást a Soros-birodalom az Orbán-kormánytól. A Fidesz és a KDNP egy nap alatt keresztülvitte a parlamenten azt a törvénymódosítást, amely a Közép-európai Egyetem bezárásához vezethet. A jobbikosok és a Gyurcsány-párt képviselői nem vettek részt a szavazásban, a többi ellenzéki politikus nemmel voksolt. Bővebben>>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!