2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 23:40

Dübörög a Minecraft a Balatonon

2016. augusztus 12., péntek 10:46, frissítve: hétfő 13:36

Modern informatikai táborban tanítják meg gyerekeknek a programozás alapjait Balatonlellén. A HelloWorld táborban az egyik legismertebb számítógépes játék, a Minecraft segítségével mutatják meg nekik a különböző fortélyokat, hogy a jövőben az itt megszerzett alapokkal akár szoftverfejlesztőkké is válhassanak.

A Minecraft nevű játékban a gyerekek szabadon átalakíthatják a körülöttük lévő világot, egyedi szabályokat és építményeket alkothatnak. A játék túlmutat a kreatív építésen és túlélésen, hiszen a segítségével például elsajátíthatják a programozás alapjait, elkészítve a saját játékukat a játékon belül.

„Az volt az alapkoncepció, hogy van a kedvelt világuk, amiben egyébként is játszanak, és ha magát a programozásoktatást, azt tegyük bele abba a világba, amit ők is szeretnek. Tehát hogyha én azt mondom, hogy Pascalban programozzanak le valamit, ami idejétmúlt, vagy logóba, akkor nem biztos hogy tudom motiválni, viszont ha azt mondom, hogy a Minecrafton belül tud csinálni egy robotot, ami utána elkezd mozogni, és az neki bányász, akkor már rögtön azt mondja, hogy nekem az jó” – mondta a HelloWorld tábor fő szervezője, Molnár József.

Magyarország egyik legnagyobb szoftverfejlesztő cége támogatja, hogy a gyerekek minél hamarabb megtanuljanak programozni, és ezt játékos formában lehet a legkönnyebben megtanítani.

„Alapvetően a programozásnak az alapkészsége a logikus gondolkodás. Tehát a logikus gondolkodást lehet fejleszteni, nemcsak a számítógép előtt ülve, hanem különböző játékos feladatokat, logikai feladatokkal, erre ezeken az alapokon válhat valaki jó szoftverfejlesztővé majd a későbbiekben” – mondta Baráth Adrienn, az EPAM Systems Kft. marketingmenedzsere.

A táborba 10 és 14 év közötti gyerekeket vártak, ennek a korosztálynak már teljesen természetes a számítógépek mindennapi használata.

„Kiskorom óta érdekel a programozás, tavaly a legjobb barátnőmmel eldöntöttük, hogy jövünk, mert mind a kettőnket érdekel, a szüleim mind a ketten hasonlóan dolgoznak, és személyesen azért jöttem el, mert tudom, hogy amikor felnövök, ilyesmit szeretnék csinálni, ilyesmit szeretnék tanulni” – így Gerse Kata, az egyik táborozó.

Szakemberek szerint 20 ezernél is több programozó hiányzik a munkaerőpiacról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!