2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Dübörög a „haveri kapitalista” gazdaság

2017. szeptember 13., szerda 19:04, frissítve: szerda 20:17

Jelentős összegű állami támogatással épít gyárat Mészáros Lőrinc Visontán. Az Együtt szerint a projekt az átláthatatlansága miatt aggályos. Az LMP meg is szüntetné a nagyvállalatok támogatását.

A mátrai erőmű mellett építtet búzakeményítő-gyárat a Visonta Project Kft. A Mészáros Lőrinc és Szijj László érdekeltségébe tartozó cég 6,2 milliárd forintos állami támogatást kapott az építkezésre a Nemzeti Befektetési Ügynökségtől. Az idei 22 beruházásösztönző támogatás közül ez a legnagyobb. A külgazdasági és külügyminiszter szerint minden támogatás esetében kiszámítják, hogy az megtérül-e a cég adó- és járulékbefizetéseiből.

„A jogszabályi előírásoknak megfelel, mindegy, mi a neve. Ha a jogszabályi előírásoknak nem felel meg, akkor is mindegy, mi a neve, mert akkor meg nem kap támogatást. Én csak a jogszabályokhoz tudok ragaszkodni, és örülök annak, ha a Daimler-csoport teremt munkahelyet, ha a Coca-Cola teremt munkahelyet, vagy ha Mészáros Lőrinc teremt munkahelyet” – nyilatkozta Szijjártó Péter.

Mészáros Lőrinc új, visontai gyárában 250-en fognak dolgozni, tehát a nagyvállalkozó minden egyes új munkahelyért 25 millió forintnyi közpénzt kap az államtól. Az LMP leszámolna az ilyen támogatásokkal. „Ugyanilyen támogatásokból a kis- és a közepes vállalkozások csupán egy-két millió forintot kapnak, ha kapnak egyáltalán. Tehát az LMP álláspontja az, hogy a Mészáros Lőrincek, a haverok és a multik támogatása helyett egyértelműen a kis- és a közepes vállalkozásokat kellene végre támogatni” – emelte ki Kanász-Nagy Máté, a párt szóvivője.

Az Együtt szerint elfogadható a multinacionális cégek és nagyvállalatok munkahelyteremtést célzó támogatása, ám szerintük azt átláthatóbb módon kellene lefolytatni. „Két feltétel van: legyen tisztességes verseny a támogatásért, és minden részlete legyen átlátható annak a folyamatnak, amelyben akár egy multinacionális vállalat, akár egy magyarországi középvállalkozó pénz kap ezért. Mészáros Lőrinc esetében sajnos semelyik feltétel nem teljesül” – mondta Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke.

Az egyik korrupció ellen küzdő szervezet vezetője rámutatott: Magyarországon régóta jellemző, hogy az állam a hozzá közel álló személyeket hozza kedvező helyzetbe. „Ha az a típusú elosztási mechanizmus, miszerint az állam politikai preferenciák alapján ad támogatásokat, még oly nemes célokra is adott esetben, ha nagyon elterjed a gazdaságban, akkor azt nevezhetjük akár haveri kapitalista gazdaságnak is, ez pedig hosszabb távon visszaveti egy ország fejlődését” – hangsúlyozta Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.

A beruházásösztönző támogatások nagyobb részét az idén eddig magyar befektetők kapták. Közülük többen a milliárdosok toplistáján is fellelhetők. A támogatott cégek között ugyanakkor vannak kínai, német, spanyol, japán, brit, amerikai, osztrák és francia cégek is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!