2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Drónok: ember legyen a talpán, aki érti

2016. szeptember 10., szombat 17:23, frissítve: szombat 17:43

Alapjaiban változtathatja meg a pilóta nélküli légi járművekre vonatkozó szabályokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az érintettek szerint a jelenlegi szabályozás szinte betarthatatlan, ezért a legtöbben megszegik. A minisztérium már jövő év elejére elkészítheti ugyan a rendeletet, de az átálláshoz évekre lehet szükség.

Akár egy felnőtt emberrel is képes felszállni egy nagyobb pilóta nélküli légijármű, azaz egy drón. Bár a leginkább továbbra is fotók és videók készítésére használják a helikopterhez hasonlító, távirányítású járműveket, a jövőben azoknak akár életmentő funkciójuk is lehet.

„Ami a különleges felhasználás, az például a légi mentés, oda lehet küldeni ezt a drónt autonóm üzemmódban akár egy hadszíntérre, akár a hegyen rekedt hegymászókhoz. És mivel 100 kilós teherbírása van, akár egy sérültet, sebesültet is le tud hozni a hegyről, el tud hozni a hadszíntérről anélkül, hogy tudnia kellene vezetnie az érintettnek” – magyarázta Kerülő Balázs, a ByeGravity Zrt. vezérigazgatója.

Számtalan felhasználási lehetőség van, azonban a jelenlegi szabályozásban igazán senki nem ismeri ki magát, nyilatkozta a Hír TV-nek az egyetlen hazai drónrepülő verseny szóvivője. „Jelen pillanatban a drónok pilóta nélküli légijárműnek minősülnek, bármekkorák is. […] Reméljük, hogy szét fogják tudni választani úgy – a hobbistákat és a profi felhasználókat, üzleti célú felhasználókat a törvényhozók –, hogy ez egészséges legyen és mind a két oldal működjön” – hívta fel a figyelmet Fekete Gábor, a Drone Prix Hungary sajtószóvivője.

A tervezett rendelet is hasonló célt tűzött ki, a súlyuk alapján különböztetné meg a járműveket. A drónok használatának szabályozása jelenleg bonyolult, az előírásokat egy magánszemély aligha tudja betartani, ez is változhat, ha a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elkészül az új rendelettel.

„Szerencsére az érdeke azonos a hatóságnak és a drónpilótáknak is. Az a szerencsés, hogyha egyszerűen és jól szabályozott körülmények között lehet repülni. Jelenleg nagy terheket ró a hatóságokra az engedélyeztetési eljárás, ami a megfelelő szabályozás esetén a jellemző esetekben szükségtelen lenne” – közölte Tuzson Gergely, a Drónpilóták Országos Egyesületének elnöke.

Az új szabályozás a tervek szerint 2017 elejére készülhet el, az évtized végétől pedig egységes szabályozást vezethetnek be az Európai Unió egészében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!