2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Drákói szigor az Uber ellen?

2016. április 29., péntek 19:18, frissítve: péntek 21:03

Drákói szigort vetne be a fejlesztési minisztérium az uberesekkel szemben, ezentúl az engedély hiánya is kilenc büntetőpontot érne. Az ismétlés pedig a jogosítvány bevonásával járhat. A diszpécserszolgálatot is ellenőriznék, jogsértés esetén pedig akár egy évre blokkolhatják is a weblapokat vagy az applikációt. A taxisok a bejelentéstől függetlenül újabb demonstrációt terveznek a jövő hétre.

A sofőrök az Uber betiltásáért gurultak utcára kedden. Akkor azt ígérték, ha nem lesz radikális változtatás, akkor rendszert csinálnak a demonstrációból. A jövő héten újra utcára vonulhatnak, ha hétfőig nincs megállapodás a minisztérium és a taxisok között. „A fuvarszervezőket és minket vár hétfőn a minisztériumba Fónagy úr, ez a biztos. Ha ott megnyugtató válaszokat kapunk, és ezt az intézkedést valóban hatékonynak fogjuk találni, akkor akár még az is elképzelhető, hogy nem lesz szükség a keddi tüntetésre” – fogalmazott Gottlieb Géza fő szervező.

A főváros egy felülvizsgált taxirendelettel állna a személyszállítók mellé – azt azonban a főpolgármester is elismerte, hogy ez nem oldja meg a problémát. „A taxirendelet most is vonatkozik az Uberre, csak nem tartja be. Nekünk nincs kompetenciánk, hogy betiltsuk. Hiába lesz új taxirendelet, nyilván azt sem fogják tudomásul venni” – fogalmazott Tarlós István.

A fejlesztési minisztérium drákói szigort vetne be az uberezőkkel szemben. Az engedély nélküli személyszállítást kilenc büntetőponttal szankcionálnák, az újabb lebukás pedig már a jogosítványba kerülhetne. Az autókról akár három évre is levehetik a rendszámot, az illegális tevékenységet közvetítő honlapot vagy applikációt pedig egy évre is blokkolhatják.

„Az Országgyűlés felhatalmazást adhat a szakhatóságoknak a bírság ellenére ismételten engedély nélkül végzett diszpécsertevékenység korlátozása érdekében a követelményeknek meg nem felelő szolgáltatást biztosító vagy azt népszerűsítő elektronikus adat ideiglenes hozzáférhetetlenné tételére is. A honlapok, alkalmazások blokkolása 365 napra szólhat” – fejtette ki Fónagy János parlamenti államtitkár.

Azt azonban a fejlesztési tárca államtitkára sem tudja, hogy az ellenőrzések mennyire lehetnek hatékonyak, hiszen újabb felhasználókat már nem fogad az Uber, vagyis az ellenőrök nem tudnak regisztrálni ahhoz, hogy autót hívjanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!