2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Bercsenyi ejtőernyős huszárok

Következik:

Híradó 12:00

Gúr: Miért büntetik az öngondoskodást?

2016. november 29., kedd 19:08, frissítve: kedd 20:47

Drágul jövőre az Erzsébet-utalvány. Tízezer forintnyi juttatás 2017-től már 15 ezer forintba kerül a munkáltatónak. Egyre kevésbé éri meg a munkaadóknak az öngondoskodás ösztönzése is.

A magyar vendégek ötöde fizet Széchenyi-pihenőkártyával a hazai szállodákban. A béren kívüli juttatás a kedvezményes adózás miatt népszerű a munkáltatók körében. A Szép-kártyára feltöltött összeg jövőre sem kerül többe a munkaadónak, 34 és fél százalék közterhet kell utána fizetnie. Ugyanennyit kell leperkálnia a munkáltatónak akkor is, ha készpénzben fizet kafetériát. Ez újdonság – évi 100 ezer forint adható béren kívüli juttatásként 2017-től.

Az étkezésre fordítható Erzsébet-utalvány kedvezményesen adózása megszűnik, miután azt elmeszelte az Európai Unió Bírósága. 50 százalék közterhet kell utána fizetni. Ugyanennyibe kerül 2017-től a munkáltatónak, ha a munkavállaló majdani nyugdíjához vagy egészségügyi ellátásához járul hozzá.

„Abban az esetben, ha a munkáltató tagdíj-hozzájárulást fizet a munkavállaló részére, akkor az után a  munkáltatónak kell ezt a bizonyos 49,56 százalékos közterhet befizetni. Most természetesen, amikor ez kafetéria rendszerben működik és az adóterheket is a munkavállalónak a keretéből számolja el a cég, akkor ez azt jelenti a munkavállalók számára, hogy valamivel kevesebbet tudnak ugyanabból az összegből felhasználni” – nyilatkozta a Hír TV-nek Király Ágnes tanácsadó.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség arra számít, hogy 2017-től visszaesnek a munkáltatói befizetések. „Lényegesen kevesebb jut majd nettó értékben ezekre a számlákra. Tehát gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy aki nyugdíj előtt a takarékosságban gondolkodott, és a munkáltató ehhez hozzájárult, annak az állam többet fog elvinni az eddig kialakított keretösszegből, és kevesebb marad majd a számlán” – mutatott rá Kordás László, a szövetség elnöke.

A szocialisták országgyűlési képviselője a parlamentben kérte számon az adóügyi államtitkárt. „Miért vették ki a kedvező adózási kategóriából akár az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket, akár az egészségpénztári munkáltatói befizetéseket? Miért büntetik magasabb adóterhekkel magát az öngondoskodást?” – tette fel a kérdést Gúr Nándor.

Tállai András szerint a dolgozó emberek nem járnak rosszul a jövő évi adóváltozásokkal. „Az öngondoskodás is megmarad a kafetéria-rendszeren belül, és különösen a munkavállalók tekintetében, ugye, a 20 százalékos személyijövedelemadó-kedvezmény is megmarad az önkéntes pénztári számlára, a nyugdíj-előtakarékossági számlára, illetőleg a nyugdíjbiztosítás javára befizetett összegek tekintetében” – reagált az NGM államtitkára.

Jövőre adómentesen járulhat hozzá a munkáltató a munkavállaló albérleti díjához, és ugyancsak adómentesen vásárolhat egészségügyi szolgáltatásokat dolgozóinak, csak azt nem tudni, hogy milyeneket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!