2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

Drágul az anyag, nincs ember

2017. július 17., hétfő 21:40, frissítve: hétfő 22:47

Késésekkel és jóval drágábban készülhetnek az új építésű lakások. Az alapanyagok árának emelkedése, valamint a munkaerőhiány ugyanis alaposan megnehezíti a kivitelezők dolgát. A szakmunkások elvándorlása akár az uniós pénzek miatt fellendült építőipar növekedését is lassíthatja.

Gőzerővel épülnek a társasházak a főváros XIII. kerületében. Az alacsony hitelek és a családi otthonteremtési kedvezmény miatt fellendült a lakásépítés az országban. Budapesten és a Nyugat-Dunántúlon azonban sok kivitelező már nem tudja határidőre elvégezni a munkát.

„Rengeteg a munka, sok a feladat, nagy értékű munkák, és vannak kivitelezők, akik a múlt év közepén leszerződtek, de közben olyan árváltozások is bejöttek, amelyek vitát generálnak a megrendelő és a kivitelező között, és ezek bizony hozzájárulhatnak ahhoz, hogy késnek a munkák” – mondta el az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke, Koji László.

Emellett a munkaerőhiány is gondot okoz az építőiparban. Az Építési Vállalkozók Szakszövetsége szerint az elvándorlás miatt legalább 10-12 ezer szakmunkás hiányzik a szektorból. Ez az építőipar idén elindult növekedését is lassíthatja – ismerte el a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a szakképzés átalakításával és vendégmunkásokkal mérsékelné a szakemberhiányt.

„Csak és kizárólag a hiányszakmákban tesszük lehetővé, hogy harmadik országbeli munkavállaló is foglalkoztatva legyen. Ezt megtettük az elmúlt hónapokban: több mint tízezer, egészen pontosan 10 500 munkavállalói engedélyt adtunk ki, harmadik országból, tehát nem európai uniós országból származó munkavállalónak, akiknek jelentős része már az építőiparban dolgozik” – közölte a nemzetgazdasági miniszter.

De drágult is a munkaerő: tavalyhoz képest 25-30 százalékkal többet kell fizetni a szakmunkásoknak. Ez is emeli az új építésű lakások árát.

„Az építőanyagok és a munkaerő költségének drágulása miatt az új építésű lakások éves szinten akár 10-15 százalékkal is drágulhatnak. Ráadásul 2020-ig érvényes csak a kedvezményes 5 százalékos áfakulcs” – ismertette Balogh László vezető gazdasági szakértő, Ingatlan.com.

A 27 százalékos áfakulcs visszaállítása tovább drágíthatja az új építésű lakásokat. Ez várhatóan a használt ingatlanok árát is emeli majd. Az Ingatlan.com tapasztalatai szerint ugyanakkor a drágulás üteme – az elmúlt évekhez képest – már lassult.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!