2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Döntöttek: nem indulhatnak az oroszok a paralimpián

2016. augusztus 23., kedd 19:55, frissítve: kedd 20:47

Nem indulhatnak a szeptemberi, riói paralimpián az orosz sportolók – erről ma döntött a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS). A sportolók kizárása mellett az elhíresült McLaren-jelentés miatt döntöttek. Ebben az áll, hogy államilag kontrollált doppingolás zajlott Oroszországban – ezek között 35 olyan eset is van, amely orosz parasportolókat érint. Az orosz sportvezetők fellebbeztek a kizárás ellen.

A 2012-es londoni paralimpia után az orosz éremszerzőket személyesen Vlagyimir Putyin méltatta. Ez a riói játékok után nem adatik meg a Kreml urának, a Sportdöntőbíróság jóváhagyta a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság határozatát, amely az összes orosz paralimpikont kizárja az játékokról.

„Ez olyan helyzet, ahonnan nincs visszaút. Csúnya dolog, erős csapást mér a teljes paralimpiai mozgalomra. Véleményem szerint ez a döntés nem vezet sehova, nincs benne semmi ésszerűség, de nincs értelme keresgélnünk a hátsó szándékokat. Mi csak egyszerű gyalogok vagyunk egy nagy játszmában” – mondta egy távolugró.

„Hogy őszinte legyek, hisztérikus nevetésben törtem ki. Még mindig nem hiszem el, hogy ez megtörtént. Mélyen legbelül még mindig bízom abban, hogy ez változni fog, és a mi javunkra döntenek – mondta egy másik orosz paralimpikon, Anasztaszija Szolovjeva.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség egyik vezető munkatársa, Richard McLaren júliusban hozta nyilvánosságra jelentését a 2014-es szocsi téli olimpiáról. A dokumentum szerint az orosz sportolók állami irányítással doppingolnak, a tiltott szereket parasportolók is használják. érintett.

Az orosz sportvezetők fellebbeztek a kizárás ellen. „Ez példátlan döntés. A teljes nemzeti paralimpiai csapatot eltiltották a riói játékoktól a hírhedt McLaren-jelentés miatt, amely teljesen alaptalan dolgokon nyugszik, és nem tartalmaz egyetlen bizonyítékot sem arra, hogy az orosz parasportolók doppingoltak volna. A teljes vizsgálat még nem zárult le, ennek ellenére a döntés, hogy a sportolóinkat eltiltják a játékoktól, végleges” – mondta az orosz paralimpiai bizottság főtitkára, Andrej Sztrokin.

Az oroszok kizárásával magyar parasportolók jól járhatnak.

„267 orosz paralimpikon indulása ugrott, ennyi paralimpiai sportolót tiltott el egy mozdulattal a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság illetve a CAS. Úgy vélem, hogy legalább 2 plusz kvóta ebből a Magyar Paralimpiai Bizottságnak fog jutni. Most a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság újraosztja ezeket a kvótákat a nemzetek között, azon sportolók között, akik az utolsó pillanatban kimaradtak a világranglista-helyezésük alapján, egy helyezésen múlt a kijutásuk. Sok sportágban van esélyünk, hogy ezeket a kvótákat megszerezzük, úgy vélem, hogy vívásban és erőemelésben vagyunk a legközelebb ahhoz, hogy meg tudjuk szerezni” – mondta a Hír TV-nek a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!