2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Döntött a bíróság: Juhász bűnözőzheti Rogánt

2017. január 24., kedd 18:44, frissítve: szerda 16:59

Rogán Antalnak tűrnie kell, hogy Juhász Péter bűnözőnek nevezze – így döntött első fokon a Fővárosi Törvényszék. A kabinetminiszter és a korábban általa vezetett V. kerületi önkormányzat két éve ment perre Juhász kijelentése miatt, ám beadványukat kedden elutasították. A bíróság az indokolásában hangsúlyozta: ha a polgároknak vagy a sajtónak a közéleti viták során folyton perektől kellene félniük, sérülne a demokratikus nyilvánosság.

A Károly körút 26. Budapest belvárosának is az egyik legfrekventáltabb helyén lévő ingatlana. Ezt a üzlethelyiséget 52 millió forintért adta el az V. kerületi önkormányzat. Az új tulajdonos kilenc hónappal később viszont már 102 millióért adott túl rajta.

Juhász Péter szerint nemcsak ezt az ingatlant, hanem több tucat további nagy értékű lakást és üzlethelyiséget is áron alul adtak el az V. kerületben Rogán Antal polgármestersége idején. Az Együtt alelnöke ezért többször is bűnözőnek nevezte aki a kormánypárti politikust, aki rágalmazásért beperelte.

Juhász Péter 2015 tavaszán már az első tárgyalási napon kezdeményezte, hogy Rogán Antalt szembesítsék Portik Tamással, aki több súlyos bűncselekményért is hosszú börtönéveket kapott. A volt Energol-vezér ugyanis azt állította, hogy régóta ismeri Rogánt és üzletelt is vele. A kabinetminiszter szerint ez hazugság, de a szembesítés elmaradt, mert Rogán Antal tavaly júniusban nem ment el a saját maga által kezdeményezett per tárgyalására.

„A bíróság a keresetet elutasítja” – hangzott el a keddi tárgyaláson. Juhász Péter a bíróság szerint nem sértette meg Rogán személyiségi jogait azzal, hogy bűnözőnek nevezte.

„Különösen fontos alkotmányos érdek – mondta ki az Alkotmánybíróság –, hogy a polgárok s a sajtó bizonytalanság, megalkuvás és félelem nélkül vehessenek részt a társadalmi és politikai vitákban. Ellene hatna ennek, ha a megszólalóknak a közéleti szereplők személyiségvédelmére tekintettel széles körben kellene tartaniuk a jogi felelősségre vonástól” – fogalmazott Bérces Renáta bíró.

Rogán Antal és a Fidesz kommunikációja szerint egyébként Portik Tamás szavai hiteltelenek, hiszen egy elítélt bűnözőről van szó. A bíróság azonban ezzel nem ért egyet. „Portik Tamás, aki azért akármennyire alvilági figura, mégiscsak üzletemberként is tevékenykedett, úgy nyilatkozott, hogy »aki az üzleti életben él és mozog, tudja: nem lehet piaci árnál olcsóbban megvenni egy ingatlant. Ennek költségei kellenek, hogy legyenek.« Ezt a bíróság egy olyan racionális érvnek fogadta el, amit az üzletet láthatóan belülről is végigkövető, értékelő tanú okkal, alappal tehetett” – tette hozzá a bírónő.

A bíróság szerint egyébként Juhász Péternek politikusként elsősorban arra kell törekednie, hogy a gyanús ügyekben válaszadásra bírjon más politikusokat. Akár provokatív kijelentésekkel is.

„Rogán Antal bűnöző, bűnözőkkel üzletel, maffiarendszert tart fenn” – Így kommentálta az ítéletet az Együtt politikusa, aki azt ígéri: folytatni fogja a kormánypárti politikusok ügyeinek feltárását. „Politikai pályafutásom során jól járok el, amikor feltárom a Rogán Antal és egyéb más fideszes bűnözők üzleti ügyeit. Ebben erősített meg most a bírósági ítélet” – tette hozzá.

Rogán Antalt ügyvédje képviselte a bíróságon. Amennyiben fellebbeznek, akkor a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódhat a per.

Juhász: Szálljon bele mindenki ebbe a munkába

Az Együtt alelnöke a Hír TV reggeli műsorában azt mondta, a keddi személyiségjogi per ítélet legfontosabb része, hogy a bírónő kimondta, a politikusok feladata, hogy rámutassanak egymás hibáira. Juhász Péter hozzátette, a bíróság mostani döntése alapján újraindulhat a már lezárt büntetőügy is, ugyanis vannak arra utaló tények, hogy Rogán Antal kapcsolatot tartott bűnözőkkel, és valóban alacsony áron adták el a belvárosi ingatlanokat.

„A bíróság kimondta, hogy egy ellenzéki politikusnak nemhogy jogszabályba ütközik, hogy egyébként foglalkozik és ilyeneket állít egy másik politikusról, aki éppen szemben áll vele, hanem hogy a kötelessége, ez a feladata, ez a munka, amit el kell végeznie, úgyhogy innen kérnék mindenkit, hogy szálljon bele ebbe a munkába, és mutassunk rá a kormányzat hibáira” – fogalmazott.

Tekintse meg a teljes beszélgetést:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!