2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Dolgoznak a nullás költségvetésen, de milyen áron?

2016. február 18., csütörtök 20:49, frissítve: szombat 11:53

A Nemzetgazdasági Minisztériumban már dolgoznak a jövő évi költségvetésen, a tárcavezető viszont még nem árulta el, hogyan lesz nullaszázalékos a büdzsé hiánya. A kormányzati elvárást a miniszterelnök fogalmazta meg hétfőn a parlamentben. Szakértők szerint a tervezett adócsökkentéseket áldozhatják fel a cél érdekében.

„Előbb utóbb olyan költségvetésre lesz szükség, amelyet a szaknyelv nullás költségvetésnek nevez. Vagyis nem költünk többet, mint amennyit megtermelünk, illetve legalább annyit termelünk, amennyit elköltünk” – fogalmazott hétfőn a miniszterelnök. Orbán Viktor a tavaszi ülésszak nyitányán beszélt arról, hogy a kedvező gazdasági adatok miatt újabb lépést tehet a kormány következő év költségvetés tervezésében.

„Nagyon bízom benne, hogy úgy tudunk nekifutni a költségvetés tervezésének, hogy közelebb jutunk egy hiány nélküli költségvetéshez” – a nemzetgazdasági miniszter egy munkahelyteremtő beruházás átadóján már visszafogottabban fogalmazott. Varga Mihály a Hír TV-nek azt mondta, a tárcánál már zajlanak a büdzsé előkészületei. „Arra készülünk, hogy a szükséges változásokat, amelyek még idén megtörténnek, számoljuk végig, gondolok itt arra, hogy a köztisztviselőknél vagy a NAV dolgozóinál a bérrendezés idejében megtörténik, azzal számolni kell. A szükséges adó- és kiadási változásokat számoljuk végig. Ennek a munkának vagyunk az elején” – fejtette ki a tárcavezető.

A Portfólió elemzője szerint több lehetősége van a kormánynak: „Elsősorban akár a vállalati különadók tervezett, szóba jövő csökkentése maradhat el. Az egykulcsos, egy számjegyű szja gondolata rövidebb időtávon emellett nem megvalósítható, ugyanúgy a társasági nyereségadó kulcsának egységesítése sem vállalható. Az elmúlt hetekben egyre erősebben megjelent a munkáltatói járulék csökkentésének valószínűsége is, ennek ez esélye szintén csökken, ha a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy már 2017-ben nullás költségvetést tervezzen” – mondta Csiki Gergely.

A szocialisták szerint eddig is az emberektől elvett pénzből csökkentették a költségvetési hiányt. „Ha az az ár, hogy szép számokat láthatunk, de amúgy a társadalom döntő többsége mélyszegénységben vagy dolgozói szegénységben él, miközben mások urizálnak, miközben másoknak jut föld, jut akár festmény vagy ingyenes esküvői helyszín vagy trafik vagy vállalkozási szerződés, akkor nem éri meg ez az ár” – jelentette ki az MSZP-elnök. Tóbiás József azt hangoztatta, hogy a pénzt inkább az egészségügyi és szociális ellátásra kellene fordítani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!