2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Diákok ezrei viseltek kockás inget

2016. február 19., péntek 15:55, frissítve: szombat 08:04

Egyenruhává vált mára a kockás ing, országszerte számos iskolában így fejezték ki kiállásukat tanáraik mellett a diákok. A pedagógusok támogatói között nem csak ellenzékiek vannak: egy fideszes képviselő is kockás inget vett fel ma, a Barankovics Alapítvány honlapján pedig egy közoktatási reformot követelő cikk olvasható – az ügy érdekessége, hogy az alapítvány kuratóriumában több KDNP-s politikus is van.

Még nem küldte meg a kért dokumentumokat a Teleki Blanka igazgatója a tankerületi Klik-vezetőnek. Pukli István még kedden kapott 16 órát arra a fenntartótól, hogy elszámoljon: milyen körülmények között csatlakoztak a miskolci pedagógustüntetéshez, és erről hogyan értesítették a szülőket.

„Van egy munkarendünk, amit igyekszünk követni, közben itt van a középfokú felvételi eljárás is, rengeteg adatlap érkezik be, amelyet a kolléganőim rögzítenek, akik tudnának nekem segíteni az elektronikus napló oldalainak nyomtatásában majd beszkennelésében” – hívta fel a figyelmet a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, Pukli István.

A gimnázium diákjai és tanárai is az igazgató mellé álltak – de fehér virággal fejezték ki szolidaritásukat a Teleki vezetése mellett civilek is.

„– Az iskola igazgatója melletti szimpátiánkat szeretnénk kifejezni ezzel.
– Mert úgy érzik, hogy valami támadás érte az igazgatót?
– A hírek szerint igen.
– Milyen támadás?
– Hát amennyire mi tudjuk, a Klik próbálkozik nála, de ehhez nekünk sok közünk nincsen. Én erről így nem szeretnék többet… Mi csak így a közösségi oldalakról, amit hallunk, és azt gondoltuk, hogy ennyit megteszünk mellette”

– monda az egyik résztvevő.

A kockás ing már minden tanárnak szól. A Facebookon szervezett akcióhoz több ezer diák és pedagógus csatlakozott országszerte. Klinghammer István volt felsőoktatási államtitkárnak üzentek, aki nemrég bírálta a pedagógusok követeléseit és azt hangoztatta, hogy elege van a kockás ingben, borostásan grasszáló tanárokból. „Nem az a lényeg, hogy mi van rajtunk, az a lényeg, hogy szeretnénk javítani az oktatás színvonalán, mert nem tudjuk ahhoz a nevünket adni, amivel nem értünk egyet” – hangoztatta Bereczky Csongor angoltanár.

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján már egy másik tiltakozó mozgalmat bírált élesen, azt hangoztatva, hogy nem tisztességes gyerekekkel zsarolni a kormányt. „Szeretnénk megértést kérni a szülőktől és szakszervezetektől hiszen a kormány azt mégsem vállalhatja, hogy gyerekeket maguk előtt tolva kérjenek munkabért a pedagógusok vagy gyerekekkel próbálják szakszervezetek a kormányzatot zsarolni” – hangsúlyozta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Pedig a „nem leszek suliban” Facebook-csoport jövő hét péntekre tervezi megmozdulását. Szülők kérik arra a többi szülőt, hogy ne vigyék iskolába a gyerekeiket, így gyakorolva nyomást a kormányra. Mint írják: ha a pedagógusok nem sztrájkolhatnak, akkor megteszik ők.

„Nem kell indokolnia a szülőnek, hogy miért nem megy a gyerek az iskolába. A szülők ezzel azt demonstrálják, hogy a köznevelési rendszerrel. Ő nem ért egyet, és tiltakozásul úgy fejezi ki, hogy a gyerekét aznap nem engedi iskolába” – mondta el telefonon a Hír TV-nek Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

A pedagógusok támogatói között nem csak ellenzékiek vannak. A Barankovics Alapítvány honlapján megjelent cikk írója is kiáll a közoktatás reformja mellett. A szerző „szörnyen elszúrt koncepciónak, klasszikus víznyelőnek és szervezeti vízfejnek” nevezi a Kliket. Az ügy érdekessége, hogy az alapítvány kuratóriumában több KDNP-s politikus is van.

„Én erről a cikkről nem tudok, utána fogok nézni, azt sem tudtam, hogy ilyen fölkerült, nem tudok erről nyilatkozni. Meglep” – fogalmazott Rubovszky György, a Barankovics Alapítvány kurátora.

A Fidesz egyik képviselője is kockás ingre váltott. Bencsik János Facebook-oldalán azt írta, nem a ruha teszi az embert, de úgy tűnik, hogy ez a népi bölcsesség az akadémikusok körének egyes tagjaihoz nem jutott el. Arról nem ír, hogy egyetért-e a pedagógusok követeléseivel, de azt megjegyzi, hogy tervei szerint a parlamentbe is kockás ingben megy majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!