2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Moziklip

Következik:

Moziklip 20:10

Dézsmálják az uniós egyetemi kutatási pénzeket?

2016. február 25., csütörtök 19:14, frissítve: csütörtök 21:19

Hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt európai uniós egyetemi kutatási pénzek ügyében tesz feljelentést az LMP antikorrupciós szakszóvivője. Hadházy Ákos úgy fogalmazott: az egyetemekkel konzorciumban induló cégek „dézsmálják” az európai uniós egyetemi kutatási pénzeket. A politikus a Kaposvári Egyetemet és a Pannon Egyetemet említette példaként, amelyek tavalyi projektjeiben szerinte kamutanulmányokra fizettek ki milliókat.

1,3 milliós napidíjak és 50 ezer forintos óradíjak az egyetemek kutatásra elnyert pénzéből – röpködtek a milliók az LMP antikorrupciós szóvivőjének sajtótájékoztatóján. Hadházy Ákos azt mondja: oktatók panaszkodtak neki arról, hogy az uniós pénzek lehívásához olyan cégekkel kellett konzorciumra lépniük, amelyek érdemi munkát nem végeztek. A politikus példaként egy siófoki céget említett.

„Ez az Assas Research Kft. egy egyszemélyes kft., nem utal semmi arra, hogy a tulajdonosának bármi köze lett volna a tudományos élethez. Magában a kft.-ben az Opten cégadatbázis szerint mindössze két ember dolgozik. Érthetetlen, hogy miért kellett őt a Kaposvári Egyetemnek konzorciumi partnerként felhívni. Ez a cég valójában nem csinált semmilyen munkát, hanem megpályáztatott másik cégeket a projektrészletek elvégzésére” – magyarázta Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője.

A nyilvánosságot a cég nem vállalta, ügyvezetőjétől hiába vártunk válaszokat.

„A fő felelős nem az egyetem. Az egyetemek nem tehetnek mást, ha kutatni akarnak, akkor részt kell venniük a svindli projektekben, és csak reménykedhetnek, hogy valamit kapnak is” – tette hozzá Hadházy Ákos. A politikus szerint 200 millió forintnyi uniós pénzt hívhattak le így.

Palkovics László oktatási államtitkár egy csütörtök délelőtti konferencián a Hír TV-nek azt mondta, nem tud az esetről:

„– Ezt kérdezze meg tőle, hogy mire gondolt, én nem tudom, mire gondolt. Köszönöm szépen.
– Ön nem tud erről?
– Nem tudom, hogy mire gondolt a képviselő úr. Köszönöm, hogy megkérdezett.”

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Hír TV riporterétől értesült a hírről. Rétvári Bence azt mondta, a pénzt átadták az egyetemeknek, a részletekről pedig azokat kell megkérdezni. Kamera elé azonban sem a Kaposvári, sem pedig a Pannon Egyetem rektora nem állt.

Az ügyben az LMP hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!