2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:05

Belföld

Demoralizáló a brutális rendőrök megnevezése? + Videó

Újabb olyan rendőröknek derült ki a neve és a beosztása, akik 2006. október 23-án a tüntetőkre vadásztak. A rendvédelmi dolgozók szakszervezeti elnöke tiltakozik a brutális rendőrök megnevezése miatt, mert szerinte az az egész állományt demoralizálja. Az adatvédelmi hatóság vezetője szerint viszont nyilvánosságra szabad hozni a rendőrök nevét, mivel nem viseltek azonosítószámot.

„Kérdésre elmondom, speciális fegyverkezelők nálunk többen is vannak, például Nyíri Gábor, Szalkai László, Sári János, Kovács Róbert…” – neveket sorol a Közhatalom Jogsértettek Egyesületének alelnöke. Göbl György, a REBISZ egykori IV. Bevetési Osztály szolgálatvezetőjének, Szarka Tibornak a 2007-es ügyészségi kihallgatási jegyzőkönyvéből idézi azokat a vadászpuskásokat, akik részt vehettek a 2006-os rendőri intézkedésekben. Az alelnök érthetetlennek tartja, hogy a büntetőügy további szakaszában az ügyészség miért nem hallgatta meg az osztagparancsnokot és a vadászpuskások fegyverkezelőit.

– A fegyverkezelőnek figyelemmel kell kísérni a puskás emberét, a társát – végül is mondhatjuk így is – fogalmazott Göbl György, hozzátéve: „(…) ha látja azt, hogy egy irányba lő és utána ott összeesik valaki, akkor a napnál világosabb, hogy azt az ő puskás embere találta el”.

Megfélemlítést szolgál a 2006-os rendőri akciókban részt vevők összeírása – állítja a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. Bárdos Judit szerint az eljárás szembemegy a jogállamisággal és demoralizálja az állomány fiatalabb tagjait.


A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke viszont nem kifogásolja a rendőrnevek nyilvánosságra kerülését. Péterfalvi Attila szerint az a fontos, hogy megállapítást nyerjen, kik voltak azok, akik törvénysértő módon léptek fel a demonstrálókkal szemben. Mivel azonosítószámot nem viseltek, a nevük lett közérdekű adat.

Péterfalvi szerint „az egy külön kérdés azonban, hogy a rendőri bevetésben részt vett személyeknél ki az, aki elkövetett jogellenes magatartást, ki az, aki elkövetett bűncselekményt, tehát önmagában véve a rendőrök adatainak a nyilvánossága nem jelenti azt nyilvánvalóan, hogy mindenki, akinek az adatát most nyilvánosságra hozták, bűncselekményt követett el”.

A 2006-os rendőri túlkapásokkal kapcsolatban a Hír TV Célpont című műsora tavaly ősszel közölt először neveket. Az Országgyűlés áprilisra akar végleges listát látni azokról a brutális rendőrökről, akik még jelenleg is szolgálatban állnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!