2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Demeter: Naffa megbukott az átvilágításon, mégis jordán konzul lett

Hír TV

2017. december 13., szerda 10:10, frissítve: szerda 17:31

Az első Orbán-kormány ötlete volt, hogy Zaid Naffa legyen a jordán tiszteletbeli konzul, annak ellenére, hogy a diplomata már korábban is megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon – tudta meg a Magyar Nemzet. Az LMP képviselője, Demeter Márta nemrég ismét betekinthetett az üggyel kapcsolatos iratokba. Az ellenzéki politikus a lapnak azt mondta: Naffa nem 2016-ban igényelt először magyar állampolgárságot, hiszen már 2000 nyarán is próbálkozott az állampolgársági kérelem benyújtásával, de már akkor sem ment át a nemzetbiztonsági átvilágításon. 2001-ben a köztársasági elnök sem bólintott rá Naffa honosítására. 

A dokumentumokból kiderült, hogy Naffa segítette a nemzetközi körözés alatt álló szaúdi üzletember, az idén januárban elhunyt Ghaith Pharaon Magyarországra utazását. Naffát 2016-ban kétszer is lefotózták, amint Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal és Pharaon jordán ügyvédjével kávézik a Gresham-palota teraszán, de az átvilágításon megbukó Naffától Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest és Áder János államfőt sem féltették.

„Látszik az, hogy itt most már egy bűnszervezetről beszélhetünk. A magyar hatóságok folyamatosan asszisztálnak ahhoz, hogy itt mindenféle terrorizmusért körözött bűnözők vagy szervezett bűnözői csoportok tevékenykedhessenek Magyarországon abban az esetben természetesen, hogyha Orbán Viktorral vagy az ő vejével vagy az ő baráti körükkel üzletelnek” – fogalmazott Demeter Márta.

A külügyminiszter nem tud arról, hogy a magyar kormány kérte volna Zaid Naffa kinevezését. Szijjártó Péter a Hír TV kérdésére elmondta azt is, hogy nincs beleszólásuk egy idegen ország diplomáciai kinevezési gyakorlatába.

– Miért fontos a magyar kormánynak Zaid Naffa személye?
– Hogy egy tiszteletbeli konzuli mandátum mikor jár le, arról a döntést a tiszteletbeli konzult küldő országnak kell meghoznia. Tehát az nem a mi döntésünk, hogy egy másik ország kit nevez ki ide és kit tart meg itt tiszteletbeli konzulként. Tehát Zaid Naffa valószínűleg a jordánoknak fontos, nem nekünk – reagált Szijjártó Péter.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!