2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

De miért esik el mindig Budapest?

2017. május 24., szerda 13:02, frissítve: szerda 13:23

Tegnap Budapest ismét elesett, megadta magát az özönvízszerű esőnek. A főváros több kerületében is térdig érő vízben gázoltak emberek, autók, buszok. A Fővárosi Csatornázási Művek szerint a hirtelen lezúduló csapadékkal egyszerűen nem tud mit kezdeni a rendszer.

Óriási dugók, és közlekedési káosz alakult ki a keddi esőt követően. A legnagyobb problémát a II., a III., a XII., a XIII. és a XIV. kerületben okozta, több baleset is történt, összesen kilencven helyen volt szükség a katasztrófavédők munkájára a fővárosban és Pest megyében, elsősorban a hirtelen jött esővíz eltakarításával kapcsolatban.

Mégis mi történt?

Az ügyben megkerestük a Fővárosi Csatornázási Műveket, amely közleményben válaszolt. A társaság szerint a tegnapihoz hasonló, hirtelen lezúduló csapadék kezelésére nincs megfelelő mód, és a világon mindenhol problémát okoz.

„A budapesti csatornahálózat tervezésekor többségében többéves gyakoriságú záporintenzitást vettek figyelembe. Ennél nagyobb mennyiségű és nagyobb intenzitású csapadék esetén a csatorna túlterhelt állapotba kerül, ami elöntéseket okozhat” – áll a Hír TV-nek adott válaszban.

Hozzátették, hogy nemcsak az extrém mennyiségű eső okozott gondokat: a problémát tovább nehezítette, hogy a víznyelőrácsokon fennakadó ágak, gallyak, levelek eltorlaszolták a víznyelők nyílásait és az elvezetést. Emellett a helyzetet fokozták a csúcsforgalom és a rendkívüli időjárás következtében kialakult dugók és balesetek is.

A csatornázási művek egyébként az ilyen esetekben megtöbbszörözi dolgozói létszámát. A közlemény szerint tegnap tizenhat akciócsoportot vetettek be annak érdekében, hogy a „mélyebben fekvő útszakaszokban összetorlódó csapadékvizet elvezessék, és az eldugult víznyelőket felszabadítsák”. A társasághoz a keddi nap folyamán összesen negyvennégy lakossági bejelentés érkezett. Jelenleg azon dolgoznak, hogy az eltömődött víznyelőket felszabadítsák.

Kezelik a helyzetet

A történtekkel kapcsolatban megkerestük a katasztrófavédelmet is, amely válaszában azt írta: „a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, mint minden, a mostanihoz hasonló esetben, kezeli a kialakult helyzetet. A fővárosi tűzoltók minden olyan helyszínre kivonulnak, ahonnan segítségkérés érkezik.”

Megkérdeztük a Fővárosi Önkormányzat városigazgatósági főosztályát is, amint megérkezik a válasza, közöljük.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!