2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Belföld

Csorbul a védelemhez való alapvető joguk?

Az ügyvédek szerint a védelemhez való alkotmányos jogot csorbítaná, ha a pécsi egyetemi vesztegetés büntetőügyét nem helyben, hanem Győrben tárgyalná az arra kijelölt bíróság. A védők arra hivatkoznak, hogy a többletköltségeket a vádlottakra kellene hárítaniuk, akiknek a büntetőeljárás már eddig is jelentős kiadással járt. Az ügyvédek az Országos Bírósági Hivatalhoz fordultak, de a hivatal nem tartja magát illetékesnek.

A Pécsi Törvényszék és a Pécsi Ítélőtábla is elfogultságot jelentett, ezért tárgyalja a Győri Törvényszék a pécsi egyetemi vesztegetés ügyét. A huszonhét vádlottból huszonegy, a harmincöt védőből pedig harminc baranyai illetőségű. A jogi képviselők egy része azt kérte az Országos Bírósági Hivataltól, hogy a Győri Törvényszék Pécsett tárgyaljon.

Mint arról korábban az MNO beszámolt, az ügyészség április elején 27 ember ellen emelt vádat a Pécsi Tudományegyetem (PTE) gazdálkodásával összefüggő vesztegetési ügyben. A per várhatóan szeptember első felében kezdődik Győrben.

– Rendkívül megterhelő ez a több mint 300 kilométeres út, akár naponta, akár úgy is, hogy hotelekben laknak az ügyvéd kollégák, illetve a vádlottak – fogalmazott Komlódi András. A tizedrendű vádlott védője szerint „ésszerűbb lenne, hogyha kérelmünknek az OBH elnöke helyt adna, és az eljáró bírói tanácsot rendelné ki Pécsre”.

A harmadrendű vádlott védője is azt mondja, hogy az utazások megdrágítják az eljárást. Mint Turi Attila fogalmazott: „a költségeket át kell hárítanunk azokra a terheltekre, akiknek az egzisztenciája a büntetőeljárás miatt is megrendült”. A védő úgy gondolja, hogy így „felmerül annak a problematikája, hogy a védelemhez való alapvető joguk csorbul”.

Az Országos Bírósági Hivatal sajtóosztálya írásban azt válaszolta a Hír Televíziónak, hogy az OBH-nak nincs hatásköre az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja + videó

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja + videó

„Valakitől kaptunk egy adatvédelmitájékoztató-mintát, és azt kitettük. Ennyi történt. Nem akartunk érte külön fizetni” - ezt maga Magyar Péter nyilatkozta a Magyar Nemzet riporterének. Az ügyben most megszólalt Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke is.
Már az első nap Fidesz-plakátokat rongáltak

Már az első nap Fidesz-plakátokat rongáltak

Éjféltől lehetett kirakni az önkormányzati választások kampányplakátjait. Józsefvárosban csupán néhány óra kellett ahhoz, hogy valaki megrongálja, letépje Sára Botondnak, a Fidesz–KDNP jelöltjének a plakátjait. Volt olyan oszlop is, ahol a kormánypárti jelölt hirdetőtáblája helyére Pikó András jelenlegi baloldali polgármesteré került.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!