2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:10

Csoportos nemi erőszakért ült – nem mond le a szövetségi kapitány

2016. április 5., kedd 19:15, frissítve: szerda 07:10

Kiss Lászlóról, az úszóválogatott 75 éves szövetségi kapitányáról a Privát Kopó írta meg, hogy csoportos nemi erőszak miatt három évet ült börtönben, a hatvanas években egy lányt becstelenített meg két klubtársával közösen. A mesteredzőt a Magyar Úszó Szövetség védelmébe vette, a szervezet szerint bizonyos érdekcsoportok le akarják járatni.

Kiss László mosolyogva tért haza tavaly decemberben a rövidpályás úszó-Eb-ről. A magyar csapat tizenegy arannyal, három ezüsttel és egy bronzzal az éremtáblázat élén végzett. A szövetségi kapitány valószínűleg nem mosolygott, amikor elolvasta a Privátkopó.hu és a Fullánk.com portálok cikkét.

Kiss László az 1960-as évek elején csoportos nemi erőszakért ült börtönben. Két társát, Lantos Lászlót és Várszegi Lajost is bűnösnek találta a bíróság. Az ügy úszóberkekben ismert volt, az áldozat egy rendőrfőnök lánya volt, egyesek szerint a Kádár-rendszer példát akart statuálni az ítélettel.

A kapitány a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy megbűnhődött azért, amit tett, a történteken nem tudott, és nem is fog tudni túllépni. Ő is utalt arra, hogy a nemi erőszak bizonyítása, és így maga az ítélet is vitatható.

A Jobbik szakpolitikusa szerint a szövetségi kapitánynak távoznia kell. „Egy edző ugyanúgy tanár is, tehát neveli azt a sportolót, akit oktat, szerepet játszik az életében. Ezért aki ilyen bűncselekményt követ el, az egyáltalán nem folytathatná ezt a pályát, hiszen ha egy tanár ilyen bűncselekményt követ el, akkor ő sem folytathatná a pályáját. Az a meggyőződésünk, hogy Kiss Lászlónak is le kellene vonnia ezeket a konzekvenciákat, és le kellene mondania a szövetségi kapitányi tisztségről” – fogalmazott Szilágyi György.

Kiss László január elején, a Hosszú Katinkával folytatott vita után lemondott, de Orbán Viktor miniszterelnök személyes közbenjárására a döntését napokon belül visszavonta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!