2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Csontváry életműve fog még utazni

2016. február 12., péntek 17:43, frissítve: péntek 17:43

30 millió forinttal köszönte meg L. Simon László a Pécsi Janus Pannonius Múzeumnak, hogy kölcsönadták Budapestnek a Csontváry-képeket. A politikus szerint a fővárosi tárlat sikere azt bizonyítja, hogy a képeket máshol is ki kell állítani.

Pécsi civilek a Csontváry Múzeum előtt demonstráltak. Attól félnek, hogy Lázár János tavaly őszi bejelentése miatt a képek csak ideiglenesen tértek vissza a városba. A Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt mondta, a Városligetben egy olyan Csontváry múzeum épül, ahol a festő összes képét bemutatják.

„Mi pécsiek ragaszkodunk az értékeinkhez. Azt gondoljuk, hogy a magyar nemzet tulajdonát képező képekből lehetnek Pécsett is. Lehet ez Pécs vonzereje, hiszen nincs olyan messze Budapest, és ellenezzük a teljes központosítást, ami lassan az élet minden területére kiterjed, ami a kommunista diktatúrák jellemzője volt” – vélekedett Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője.

L.Simon László a budapesti kiállítást az évtized tárlatának nevezte, hét hónap alatt csaknem 115 ezren látták. Ez a siker azt jelenti, hogy a képeket máshol is ki fogják állítani. „A képek még fognak utazni. Persze miután utaznak, visszatérnek ide, és ezt azért mondom, mert sokan félnek attól, hogy »te Úristen, most egyszer majd megint megmozgatják ezeket a képeket«. Nem kell ettől félni, hölgyeim és uraim. Továbbra is azt kívánom önmagunknak, minden kultúrát, művészetet szerető magyarnak és minden pécsi polgárnak, akik számára fontos Csontváry életműve, hogy ha lesz rá módunk, mutassuk meg ezeket a műveket Európa nagy múzeumaiban is” – fogalmazott a kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, aki egyben Pécs egyik országgyűlési képviselője, hasonlóan vélekedik. „Csontváry életműve nem illeszkedik egyetlen izmusba sem, és ezért olyan unikális, ezért olyan különleges, akkor nyilvánvaló, hogy a Nemzeti Galériának is és Pécsnek is ezt a tárlatot időről időre meg kell mozdítania és hozzáférhetővé kell tennie a szélesebb közönség számára” – jelentette ki Hoppál Péter.

L. Simon László a budapesti kiállítás bevételének egy részét, 30 millió forintot a Pécsi Janus Pannonius Múzeumnak adományozott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!