2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Csökkent az elvándorlás, de még mindig toborozzák a magyar orvosokat

2017. május 7., vasárnap 18:30

Minimális mértékben ugyan, de csökkent a külföldre vándorló orvosok száma, ami az utóbbi évek béremeléseinek köszönhető – véli a A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke. Dénes Tamás szerint ugyanakkor még mindig van hova emelni, a külföldi bérek 30-40 százalékát kellene kifizetni a magyar szakembereknek is. Közben folyamatosan toborozzák a külföldi országok a magyar orvosokat.

Félévente tartanak állásbörzést az egyik budai szállodában. Külföldi munkalehetőséget kínálnak magyar orvosoknak. „Ezen az állásbörzén az érdeklődők lehetőséget kapnak arra, hogy megismerkedjenek a külföldi állásajánlatokkal, életkörülményekkel. Itt csomagokat szolgáltatnak neki, amely tartalmazza a költözés segítését, nyelvtanfolyamokat és biztosított állásinterjúkat” – mondta a szervező, Pósfai Balázs.

Többen fiatal rezidensként próbálnának szerencsét, szakorvosként kevesebben mennének ki külföldre, pedig rájuk nagyobb szükség lenne.

„Friss diplomásokat nem annyira várunk, inkább szakorvosok jelentkezését várjuk, illetve szakorvosokon kívül még fogorvosokat és ápolókat várunk Svédországba, Norvégiába és Dániába” – mondta egy másik szervező, Ketskeméty Dávid.

Minimális mértékben csökkent a kivándorló orvosok száma, ez pedig a béremelésnek köszönhető, véli a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke.

„Egy javuló tendencia elmondható, de azért azt is hozzá kell tenni, hogy ez az elvándorlás még mindig markáns, és még mindig nem oldottuk meg a kérdést, és nemcsak az orvosokról van szó, hanem az ápolókról, sőt főleg az ápolókról van szó, mert miközben az orvosi egyetemekre egyre többen jelentkeznek, addig ápolónak nem jelentkeznek a kollégák, sajnos a béremelések ellenére, hiszen volt az elmúlt 8 évben háromlépcsős béremelés, és elméletileg lesz idén ősszel is. Jelenleg egy rezidens még mindig 900 forint nettót keres óránként, miközben ez Angliában még mindig 11 font nettó” – magyarázta Dénes Tamás.

Hozzátette: szerinte nem kell elérni a külföldi béreket,de a 30-40 százalékukat kellene kifizetni az orvosoknak, hogy észrevehető mértékben csökkenjen a külföldre vándorlók száma.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!