2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Csokigénylés: továbbra is nagy a káosz

2016. február 5., péntek 16:02, frissítve: szombat 10:01

Továbbra is akadozik a bankokban az otthonteremtési kedvezmény igénylése, van olyan pénzintézet, ahol egyelőre a papírokat sem lehet leadni. Egy másik bankban építési engedélyt kértek, noha 2016-tól arra már nincs szükség.

„Február elejével fognak ténylegesen megtörténni a konkrét utalások” – január végén mondta ezt a családi otthonteremtési kedvezményről a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyi államtitkára. Három gyermek vállalása esetén az állam tízmillió forintot ad vissza nem térítendő támogatásként, másik tízmilliót pedig kedvezményes hitelként.

A Hír TV rejtett kamerával keresett fel pénzintézeteket. Az egyik bankban változatlanul kivárnak, a kedvezmény igényléséhez előírt papírokat le sem tudtuk adni. „Amíg nincs meg a teljes jogszabály, addig senki sem fog folyósítani. Az OTP-nél, az FHB-nál beveszik a papírokat, de ha közben változtatnak valamit, akkor önöknek megint be kell menni, a változásra reagálva új dokumentációkat kell leadni. A K&H ezért azt mondta, addig nem vesz be semmit, amíg nincs meg a teljes jogszabály” – mondták riporterünknek az egyik bankban.

Egy másik bankban építési engedélyt kértek tőlünk, noha 300 négyzetméternél kisebb ház vagy lakás építéséhez január óta nem kell engedély.

– Építési engedély kell.
– Építési engedély?!
– Építésügyi hatóságtól, igen.
– De nem arról van szó, hogy építési engedély nincsen már?
– Akkor valami van helyette. Tehát valami alapján kell építkezni.

Pedig a Miniszterelnökség vezetője a legutóbbi, csütörtöki sajtótájékoztatóján is elmondta, hogy az engedély már nem előírás. „Nem lesz építési engedély, a tervezőnek bejelentési kötelezettsége van, két tervet összevonunk, az engedélyes tervet és a kiviteles tervet, ebből lesz egy egyszerűsített kiviteli terv” – fogalmazott Lázár János.

Tervezőt viszont kötelező fogadnia annak, aki házat épít – hangsúlyozta a miniszter. A falu- vagy a városkép védelmében a tervezőnek be kell tartania a helyi és országos szabályokat.

„A magyar kormány kész bevezetni a kötelező tervezői művezetés intézményét, ami azt jelenti, hogy az építkezés közben a tervezőnek hat alkalommal kell ellenőriznie azt, hogy az építkezés milyen stádiumban van, ezért a tervezői művezetésért maximum 180 ezer forint díjat kérhet. Ő és munkatársai a kivitelezés minőségéért, a tervek betartásáért ettől a pillanattól fogva nyilvánvaló felelősséggel tartozik” – fejtette ki.

Az építtetőnek a tervező mellett felelős műszaki vezetőt is meg kell bíznia, ő irányítja majd az építkezést.

„Miután csak bejelentési kötelezettség van, az elsőfokú építési hatóság kontrollja kimegy az ügyek mögül, mert a hatóság nem fog szakhatósággal egyeztetni, nem fog részletesen terveket nézegetni. A felelős tervezőnél, aki a vevőnél vállalta, hogy a lakóingatlant megtervezi, fog megnőni a felelősség” – mondta el Koji László az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

A kancelláriaminiszter szerint a tervező és a műszaki vezető kellő garancia a bankoknak arra, hogy nem kell tartaniuk az általuk hitelezett ingatlanok utólagos elbontásától vagy visszabontásától.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!