2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:10

Így módosulhat a csok

2016. január 19., kedd 14:07, frissítve: kedd 15:33

Eltörölték a maximális értékhatárt, a kötelező energiatanúsítványi elvárásokat, és a közművesítés sem lesz feltétlenül elvárás a csokos ingatlanok esetében. Az új családi otthonteremtési kedvezményben megszűnik az ingatlanok 30 millió forintos felső értékhatára is. Azok viszont, akik már tavaly aláírták a szerződést, de csak idén költöznek, búcsút inthetnek a 22 százalékpontos áfacsökkentésnek.

Alig több mint két hete lépett életbe az új családi otthonteremtési kedvezmény, a kormány máris módosítja a részletszabályokat. Az új szocpol módosításáról szerdán dönthet a kormány. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára így még csak csepegtette az információkat. Az eredeti tervek szerint a vissza nem térítendő támogatás és a kedvezményes hitel csak összkomfortos ingatlanokra jár, így azok a települések, ahol például nincsen csatornázás, önhibájukon kívül, de kimaradnak a támogatásból. Az államtitkár szerint ebben is változhat a csok.

„Ha olyan településen él valaki, ahol nem megoldott az összeközművesítés és ez az akadálya annak, hogy ő jelenleg igénybe vegye a csokot, akkor ezt majd megtehesse. Tehát a változtatási javaslat az éppen egy olyan szabályozásra irányul, hogy a reális tények mentén a lehető legtöbben tudják igénybe venni ezeket a feltételeket, hogy konkrét példát mondjak, hogy akár egy fúrt kút adott esetben, adott körülmények között felelhessen meg ugyanúgy ezen követelményeknek, mint az, hogy ha valakinek teljesen összközműves telke van. Tehát a változtatás iránya ilyen” – mondta Novák Katalin.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hozzátette, a visszaéléseket komolyabban szűrik majd, és ellenőrzésre készülhetnek azok is, akik csak papíron laktak volna az új ingatlanban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára már számokról beszélt. Pankucsi Zoltán szerint azok, akik már tavaly aláírták a szerződést, de csak idén költöznek, búcsút inthetnek a 22 százalékpontos áfacsökkentésnek, hacsak nem alkudnak meg az építési vállalkozóval.

„Hogyha bruttó árban állapodtak meg, akkor ez azt jelenti, hogy ezen az áron kell normál esetben a szerződésnek teljesednie. Ebben az esetben annyit tud tenni a vevő, hogy felhívja az építési vállalkozót, vagy akivel a szerződést kötötte, hogy a kormány időközben csökkentette az áfakulcsokat 22 százalékponttal, aminek egyébként az elvárt hatása pontosan az lenne, hogy csökkenjenek a lakásárak. Egyébként ebben a kormányzatnak nincs beavatkozási lehetősége, ez két félnek a megállapodása, ebben legfeljebb a bíróságnak van beavatkozási lehetősége” – nyilatkozta az adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár.

Pankucsi Zoltán azt mondta, bízik abban, hogy a verseny nem felfelé, hanem lefelé módosítja a lakások és a házak árát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!