2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Csődtől rettegnek a szentesi őstermelők

2016. december 10., szombat 11:59, frissítve: szombat 16:04

Negyven családi vállalkozás megélhetése került veszélybe Szentesen. Az őstermelők az önkormányzattól vásárolták a termálvizet, azzal fűtötték a fóliasátrakat. Azonban tavaly a közös cég akkori vezetője felmondta a megállapodást, hiába volt érvényes a szerződés 2021-ig. Az önkormányzat közben ismét eladta a termálvíz-hasznosítás jogát. A termelők pedig jelentős drágítástól tartanak, mely csődbe viheti őket.

Petíciót vittek a termelők a szentesi önkormányzatnak, melyben azt kérik, hogy a város továbbra is velük szerződjön, ne lépjen be egy közbülső cég a Szentes Városi Szolgáltató Kft. és a termelőket tömörítő kft. közé. Az egyik termelő elmondta, a cégük régi vezetője tudtukon kívül döntött a szerződésmódosításról.

„Sajnos teljes jogkörrel fel volt ruházva, elvileg igen. Az más kérdés, hogy az SZVSZ ügyvezető igazgatója tudott a dologról, hogy ilyen taggyűlés nem volt, ahol a tagság megszavazta volna egyöntetűen, hogy mi mondjuk fel a szerződést. Ennek ellenére mégis a volt igazgatónkkal ők ketten az önkormányzathoz bejöttek, és módosították a szerződést” – nyilatkozta Deim Tamás termelő.

A termelők nem tudják, kinek lehet az érdeke, hogy ne az önkormányzattól kapják közvetlen a termálvizet, és a cégről sincsenek semmilyen információik, mellyel szerződniük kellene 2017 szeptemberétől. „Ennek tulajdonképpen a milétét, a kilétét még a mai napig is homály fedi, holott a város ígéretet tett arra, hogy 2016. november 30-ig tájékoztatni fogja az Ilonapart Kft.-t és tagjait arról, hogy ez a harmadik beruházó fél, cég, ez milyen feltételeket és milyenféle módon kívánja a maga hasznára hajtani az SZVSZ által nyújtott termálvizet” – emelte ki Fodor István, a Szentesi Ilonapart Kft. ügyvezetője.

A termelők, akik már évtizedek óta dolgoznak a fóliasátrakban, attól félnek, hogy a jelenlegi termálvízdíjat megemeli az új cég, és akkor nekik már nem éri meg termelni. A kis területeik pedig értéktelenek lesznek, eladni sem tudják majd azokat meleg víz nélkül. „Ezek a berendezések milliókat érnek, vízzel együtt, ha a vizet elveszik, akkor ócskavas áron, 60 forint kilója a vasanyagoknak, amit kaphatunk érte” – mondta Héjja Antal termelő.

A petíciót az egyik szentesi alpolgármester vette át a termelőktől, aki azt mondta, nem érintheti hátrányosan a termelőket az új cég megjelenése. „Meggyőződésem az, hogy ha más szerződő partnert kell keresni, azért mert a váltás bekövetkezik, akkor sem érintheti hátrányosan a későbbi szerződés, szerződési feltételek az Ilonapart Kft. tagjait” – közölte Demeter Attila, az MSZP–DK–Együtt–PM-es alpolgármester.

A termelők viszont nem hisznek az önkormányzatnak, mert egy magáncég árképzésébe az önkormányzat már nem szólhat bele, így az emelheti az árakat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!