2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Csodaterápia az egy csepp vérből feltárt problémákra

2016. november 10., csütörtök 13:08, frissítve: kedd 13:59

Termékbemutatónak álcázott egészségügyi szűrővizsgálaton járt Panaszkönyv című műsorunk. Az ingyenesnek hirdetett eseményen 5000 forintos leletet lehet venni, de a fő termék egy csodamatrac. Az adásban megszólaltatott szakértők azonban kétségbe vonták az egészségi hatásait.

Ingyenes egészségügyi ellenőrzést tartottak Budaörsön. A Panaszkönyv stábja is alávetette magát a vizsgálatoknak. Fejenként 5000 forintért megvásárolhatók a hőkamerás felvételek, sőt ezért a pénzért úgynevezett mikroszkópos vérvitalitás-analízist is végeztek.

„Más szempontból nézzük a vért, mint mondjuk egy laborvizsgálat során, eleve nem vetjük alá semmilyen kémiai folyamatnak, egyetlenegy vércsepp szükséges hozzá, és ebből kiderül többek között az is, hogy mennyire vannak összetapadva a vörösvértestek. Van erre mód és lehetőség, ha szeretnék, meg tudjuk nézni” – mondták stábunknak.

A vizsgálat több egészségi problémát is feltárt, amelyre az eseményt hirdető cég csodaterápiát kínál. A csodaterápia valójában egy matrac, amely a biorezonancia és a mágnesterápia elvét ötvözi. A műsorban megszólaltatott fizikus szerint kétséges a gyógyhatás.

„Ha megnézi az ember a hemoglobin-molekulát, abban benne szerepel a vas. Ez a hemoglobin-molekula az, amely szállítani fogja az oxigént, illetve a szén-dioxidot, ezt gondolom, nagyjából mindenki tudja. Hogy erre nem hat a mágnes, azt nem merném mondani. De az a fontos, hogy a hatása nagyon csekély” – magyarázta Härtlein Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem Fizikai Intézetének mesteroktatója.

Összehasonlítás-képpen egy orvos is ellenőrizte a kolléganőnk vérét.

Főorvos úr, összegezzünk, egészséges-e a vérem?
– Igen.
Ez egy jó hír.
– Határozottan azt gondolom, hogy egy egészséges személy vérképét látom itt és most. Természetesen rejtett betegségeket ezzel a vizsgálattal kizárni nem lehet, egyértelmű kóros sejtet nem láttam – mondta Mikala Gábor, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház hematológiai és őssejt-transzplantációs osztály főorvosa.

A Panaszkönyvben megszólaltatott marketingszakértő szerint nagyon erős pszichikai eszközük a termékbemutatók szervezőinek az is, hogy megfelelési kényszert váltanak ki, adott esetben szégyenérzetet keltenek a résztvevőkben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!