2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Híradó 12:00

Csellel kerülték meg a plakáttörvényt

2017. július 19., szerda 16:13, frissítve: szerda 18:24

Egy magánszemély megrendelésére kerülnek ki országszerte azok a plakátok, amelyeken egy, a kormány leválthatóságáról szóló mondat olvasható. Szakértők szerint a plakát társadalmi üzenetnek minősül, így nem esik a július 15-én életbe lépett plakáttörvény hatálya alá.

„A népnek joga van elkergetnie a kormányt egy demokráciában is, ha az a népakarat ellenében kormányoz, ha az emberek létérdekét veszélyezteti” – egy emlékezetes kijelentés Orbán Viktortól még 2007-ből, amikor a Fidesz ellenzékben volt.

 

Tíz évvel később hasonló szöveg olvasható egy plakáton Budapesten. A puritán, bármiféle beazonosíthatóságot nélkülöző hirdetést folyamatosan helyezik ki a közterületekre. Ez egy magánmegrendelő megbízásából kihelyezett társadalmi üzenet.

A Mahir Cityposter Kft. tanácsadója szerint a szöveg hamarosan országszerte megjelenik a felszabadult reklámfelületeiken: „Nyilvánvalóan a szerződés részleteiről, sem a megbízóról, sem a pontos paraméterekről a Mahir nem hoz nyilvánosságra adatokat” – jegyezte meg Puskár Anett.

A Jobbik egyetért a plakátok tartalmával, a párt szóvivője azt azonban cáfolta, hogy bármi közük lenne a hirdetésekhez. Mirkóczki Ádám emlékeztetett, a párt plakátkampánya szerződés szerint is július 15-ig szólt, onnantól megszűnt. „Innentől kezdve az érintett cégek hatáskörébe tartozik, hogy azokra a felületekre, amelyeket addig béreltünk, mi kerül” – tette hozzá.

Az Együtt elnöke szerint a most utcára kerülő plakátok is bizonyítják, hogy értelmetlen a kormány plakáttörvénye, amely jelentős korlátok közé szorítja a pártok hirdetéseit. „Örülünk neki, hogy ilyen állampolgári kezdeményezések vannak, és egyetértünk a tartalommal is, mert a kormány leváltható. Ennél mi többet mondunk: le is fogjuk váltani a kormányt. Egyértelműen látszik, hogyan lehet kijátszani a Fidesz plakáttörvényét, amelynek így semmi értelme nem volt” – vélte Juhász Péter.

Szakértők szerint a kormánykritikus plakát nem esik a plakáttörvény hatálya alá, mivel nem buzdít politikai cselekvésre, nem tartalmaz pártlogókat, és nem viseli egyetlen politikai párt arculati elemeit sem, így társadalmi üzenetnek tekinthető.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!