2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Csecsemőhalál: Geréb Ágnes kitart ártatlansága mellett

2016. május 19., csütörtök 21:50

Továbbra sem tartja magát felelősnek egy 2007-es csecsemőhalálért Geréb Ágnes. Az otthonszüléseket végző orvost az ügyben évekkel ezelőtt jogerősen elítélték, majd a bíróság perújítást rendelt el.

A bíróság 2011 márciusában hirdetett elsőfokú ítéletet Geréb Ágnes ügyében. A nőgyógyász orvos, aki az otthonszülés legismertebb magyar propagandistája, letöltendő szabadságvesztést kapott – egyebek mellett – egy 2007-es csecsemőhalálért. A baba válla elakadt a szülőcsatornában, Geréb Ágnes pedig szakszerűtlenül próbálta világra segíteni – mondta igazságügyi szakértői vélemény alapján a bíró:

„A magzat fejét 90 fokban elfordította az egyik irányba, úgy, hogy azt a vállak fordulása is kövesse. Ez azonban nem vezetett eredményre. Ezért a magzat fejét a másik irányba, visszaállította az eredeti állásba, majd továbbforgatta a másik irányba 90 fokkal” – mondta Cserni János.

Másodfokon a két év fogházat helybenhagyták, az ügynek mégsem lett vége. Geréb Ágnes védője olyan szakértői véleményt mutatott be, amely szerint a szülész nem szegte meg foglalkozása szabályait. A bíróság erre perújítást rendelt el.

A perújítási eljárásban másik bíró jár el, aki arról is megkérdezte a vádlottat, hogy mikor adott oxitocint a kismamának. A hormonkészítmény méhösszehúzódásokat okoz.

Geréb Ágnes: Először négykézlábra állt, és akkor vettem észre, hogy elakadt a válla, amikor lefektettem.
Bírónő: De ekkor még nincs beadva az oxitocin.
Geréb Ágnes: Amikor lefektettem, és közben az Edina beadta az oxitocint, én akkor vettem észre.
Bírónő: Amikor négykézláb van, akkor még nem veszi észre.
Geréb Ágnes: Akkor nem.

Geréb Ágnes fenntartotta korábbi vallomását, és ártatlanságának adott hangot:

– Ebben a cselekményben, csak ebben az egyben, tehát a Szűcs-Suba Hajnalka vonatkozásában a bűnösségét elismeri-e?
– Nem.

A perújítási eljárásban a korábbi, egymásnak ellentmondó szakértői véleményeket egy harmadik szakértőnek kell majd tisztáznia.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!