2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Császy szerint minden sebből vérzik az eljárás, Tátrai készül a börtönre

2017. június 8., csütörtök 23:30

Politikusok közötti leszámolás áldozatának tartja magát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő két korábbi vezető munkatársa, akiket a Kúria jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélt a Sukoró-perben. Császy Zsolt a Hír TV Egyenesen című műsorában arról beszélt, hogy várhatóan három hét múlva kell bevonulniuk, de a harcot nem adják fel. Minden itthoni és nemzetközi jogi fórumra elmennek, hogy bebizonyítsák: egy előre megírt forgatókönyv alapján küldték őket börtönbe. A jelenleg külföldön élő Tátrai Miklós volt vezérigazgató a műsorban elképesztőnek nevezte az eljárást, szerinte jogilag megalapozatlan, és alkotmánysértő.

Első fokon börtönbüntetésre ítélték Császy Zsoltot és Tátrai Miklóst, másodfokon bűncselekmény hiányában felmentették őket. Csütörtökön pedig harmadfokon három, illetve két és fél év börtönbüntetést szabott ki a Kúria.

Császy Zsolt szerint elszomorító, hogy a 2017-ben a magyar igazságszolgáltatás olyan helyzetbe került, hogy ilyen „jogsértő, alkotmánysértő és szakmailag teljesen megalapozatlan” ítéletet hozott, amely ráadásul „büntetőjogi aggályokat is felvet”.

„Ítéletet lehet hozni egy előre megírt és azonosítható politikai forgatókönyv alapján. Ez az, ami engem aggaszt.”

Császy reméli, hogy csak bírói hibáról van szó. „Van egy klasszikus mondás, hogy az igazság mindig kiderül. Mi ezt az ügyet nem zártuk le, tovább harcolunk az igazságunkért. Nemzetközi jogi aggályok is fennállnak, a továbbiakban ezek alapján fogunk eljárni.”

„Viccnek már erős, ami történt” – fogalmazott Tátrai Miklós. Az MNV volt vezérigazgatója egyetértett Császy Zsolt szavaival, szerinte is több sebből vérzik az ügy. Úgy véli: jogilag, tartalmilag, közgazdaságilag, eljárásjogilag, de még az alapfilozófiáját tekintve is elképesztő az ügy és az ítélet.

„Így jártunk. Ezen túl kell lépni, most arra készülünk, hogy bő egy évet várhatóan nem a családunk körében fogunk tölteni. Kíváncsian várom azokat a színes történeteket és az új barátságokat, amelyeket az unokáknak majd lehet mesélni.”

Császy Zsolt a telekcsere-szerződésről is beszélt. Az ügylet lényege, hogy egy izraeli-amerikai befektetőnek volt egy telke Pilisen, amelyet odaadott volna az államnak, cserébe pedig megkapja a Sukoró melletti telket a beruházáshoz.

„Két elem volt, ami fontossá tette a telekcserét. Az egyik, hogy az M4-es autópálya fejlesztésébe beleesett, tehát átment rajta az új M4-es. A másik, ami nem lett leírva, hogy a magyar állam gazdasági érdekeiben ez értékes terület, nem véletlen, hogy befektetők korábban megvették, és nem azért, hogy autópálya legyen ott.”

Császy szerint a két telek között 1,2 milliárd forintos értékkülönbség kizárólag az ügyészség által készíttetett értékbecslés alapján jött ki, ami jogi aggályokat is felvet.

Az egykori értékesítési igazgató szerint a Kúria elkezdett „gyurcsányozni” az ügyben. „Amikor a bíróság politikai színtérre vitte az ügyet, akkor kénytelen voltam elfordulni, mert erre nem vagyok kíváncsi.” Hozzátette: a bíróság azt állította, hogy Gyurcsány Ferenc utasításokat adott Tátrai Miklósnak, ami nem igaz.

„Én nem ismertem Gyurcsány Ferencet, Tátrai úr sem tartozott a körébe, finoman fogalmazva. Elegem van abból, hogy politikusoknak problémájuk van egymással, erre a büntetőjogot és az igazságszolgáltatást ilyen szintre le tudják vinni; ha nem tudnak egymással elszámolni, akkor az ártatlan civilek viszik el a balhét, mert ebben az eljárásban mi civilek voltunk.”

A két vádlottnak a családi dolgok rendezése után várhatóan három hét múlva kell börtönbe vonulnia.

Tekintse meg a teljes interjút:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!