2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Támogatóvesztéstől fél a Bátor Tábor

2017. augusztus 23., szerda 10:45, frissítve: szerda 13:30

Az alapítvány egyik munkatársa attól tart, hogy a civiltörvény kötelezte listázás miatt támogatók pártolnak el.

A súlyosan beteg gyermekek üdültetését végző Bátor Tábor Alapítvány is felkerült a külföldről támogatott szervezetek közé a Civil Információs Portálra. Itt azokat a szervezeteket listázzák a július elsejével hatályba lépő civiltörvény alapján, amelyek évi 7,2 millió forintnál nagyobb támogatást kapnak külföldről.

 

A jogszabály hivatalosan az átláthatóságot hivatott elősegíteni, de bírálói szerint a cél egyértelműen a kormánynak nem tetsző civil szervezetek megbélyegzése.

A Bátor Tábor attól tart: lehet, hogy némely adományozó épp az efféle megkülönböztetés miatt áll el az alapítvány támogatásától.

„Egyrészt úgy gondoljuk, hogy ha akár csak egy külföldi támogató emiatt úgy gondolja, hogy nem szeretné támogatni a Bátor Tábort vagy bármely más szervezetet, amelyek értékes munkát végeznek, csak azért, mert ezen a listán a neve elérhető lesz, akkor az káros törvény” – fogalmazott Tóth Kata, a Bátor Tábor Alapítvány adományszervezési igazgatója.

Csányi is aggódhat?

Az OTP-vezér alapítványát is külföldről támogatják, a Csányi Alapítvány a Gyermekekért is felkerült a Civil Információs Portálra.

A lajstromban több ismert jótékonysági szervezet is van, így a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa, a Bátor Tábor Alapítvány és a Rex Kutyaotthon Alapítvány. Ott sorakozik továbbá az átláthatóságot zászlajára tűző Transparency International is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!