2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Belföld

Családonként csaknem másfél millió, még sincs vizük

Családonként csaknem másfél millió forintot fizettek ki a közművek kiépítésére, még sincs vizük a kerepesi Panoráma Lakóparkban építkező családoknak. Bár a vízügyi hatóság évekkel ezelőtt engedélyt adott a vízhálózat kiépítésére, a helyi szolgáltató megtiltotta a központi rendszerre való rákötéseket, arra hivatkozva, hogy az már most sem bírja a terhelést. Víz nélkül az építkezések állnak, emiatt több család is elbukhatja a korábban igényelt Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy részét.

  • Családonként csaknem másfél millió, még sincs vizük

Csodálatos kilátás, jó levegő, csend. 400 család vett telket a kerepesi Panoráma Lakóparkban. Létrehoztak egy építőközösséget, és családonként megközelítőleg másfél millió forintot fizettek be a gáz-, villany-, víz - és csatornahálózat kiépítésére. A gerincvezetéket le is fektették, amikor azonban az egyes házakat kellett volna rákötni a rendszerre, a vízmű szolgáltató megálljt parancsolt.

- A vízvezeték bent van az utcában a csatornavezeték is bent van az utcában, de nem engednek rákötni.
- És miért nem?
- Különböző okokat mondanak. Pontos válaszokat nem kapunk.

Janku Mihályék háza félkész állapotban van. Eddig a szomszédtól egy slagon át vezették a vizet az építkezéshez. Mivel a vízhálózat építése csúszik, nem kapják meg a vállalt határidőn belül a lakhatási engedélyt, így pedig nem fogják tudni felvenni a korábban igényelt CSOK utolsó részletét.

„Van egy határidő a programmal kapcsolatban, de ha ez így folytatódik, akkor a határidőt nem fogjuk tudni tartani” – meséli a férfi.

A lakók 2013-ban az illetékes vízügyi hatóságtól engedélyt kaptak a gerincvezeték megépítéséhez. Ennek ellenére a helyi szolgáltató most letiltotta a központi hálózatra való rákötéseket, mert az elavult. Kerepes, Kistarcsa és Nagytarcsa egy rendszeren van, az utóbbi években pedig olyan túlterheltté vált, hogy már többször is kiöntött a szennyvíz.

- Egy bizonyos A2-es szennyvízátemelő, amely a nyomócsövén keresztül továbbítja a 3 település szennyvizét a fővárosi rendszerbe, ennek a kapacitása nem megfelelő. De már abban az időszakban sem volt megfelelő, amikor ennek a területnek a vízjogi engedélye ki lett adva.
-Na de akkor hogyan kaphatott engedélyt?!
-Hát a vízügyi hatóság akkor ezt nem vizsgálta. A vízjogi engedélyt ha elővennénk, abból látnánk, hogy a kapacitásra nem térnek ki

– tájékoztatta a Hír TV-t a DPMV Zrt. vezérigazgatója, Horváth Attila.

Az illetékes vízügyi hatóság a Hír TV-nek a konkrét esetről nem nyilatkozott, de leírták, hogy minden engedélyezésnél vizsgálják a kapacitásokat, sőt, mindig együttműködnek a helyi vízszolgáltatóval is.

A forgatás után nem sokkal összeült a helyi vízszolgáltató igazgatósága és részlegesen feloldották a házi bekötésekre vonatkozó moratóriumot, ami valós megoldást nem ad a jelenlegi helyzetre. A gerincvezeték ugyanis 400 család magántulajdonában van, így állami szolgáltató nem működtetheti. A helyi önkormányzatnak tulajdonba kellene vennie, de Kerepes polgármestere szerint erre nincs törvényes lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!