2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Belföld

Csaknem három órán keresztül válaszolt az újságírói kérdésekre a miniszterelnök

Csaknem három órán keresztül válaszolt Orbán Viktor az újságírók kérdéseire. A miniszterelnök belpolitikai témákon túl, az aktuális nemzetközi politikai helyzetet is elemezte. Világossá tette többek között az is, hogyha az Európai Néppárt képtelen irányt váltani, akkor egy új európai keresztény-demokrata kezdeményezésre van szükség.

  • Csaknem három órán keresztül válaszolt az újságírói kérdésekre a miniszterelnök

Ez az a gyöngyöspatai általános iskola, ahol a bíróság álláspontja szerint 2003–tól 2016-ig szegregáltan bántak a cigány származású gyerekekkel: külön szinten tanulhattak csak és nem kapták meg azt a minőségi oktatást sem, amit a nem cigány származású gyerekek. Az ítélet nyomán a gyöngyöspatai roma családok csaknem 100 millió forintot kapnak – amit a településnek kell kifizetnie. - ezzel nehéz helyzetbe sodorva a Heves megyei várost.

A miniszterelnök szerint nagyon fontos, hogy minél kevesebb ügy legyen a közéletben, ami sérti az emberek igazságérzetét.

Hát azért, ha ott élnék akkor megkérdezném, hogy ez hogyan van, hogy egyébként valamilyen okból velem egy közösségből élő, egy faluban élő etnikai meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni minden fajta munkavégzés nélkül. Miközben én itt keccsölök egész nap. És ezért a pénzért nem tudom hány órát meg hány napot meg hány hónapot vagy hány évet kell dolgoznom. Hát hogy van ez? És azt gondolom, hogy ezeknek az embereknek igazuk van

- mondta a kormányfő.

A Hír TV kérdésére a miniszterelnök elmondta nem tartja helyesnek, hogy elítélt bűnözőknek milliós összegeket fizessen az állam nem megfelelő fogvatartás címén.

Az a helyzet állt elő, hogy arra hivatkozva, hogy a fogva tartás körülményei nem megfelelőek - újabb tisztázatlan kérdés, hogy Mo-n mi minősül megfelelő fogva tartási körülménynek - elítélt bűnözők az Európai Unió döntése alapján, az Európai Unió bíróságának döntése alapján, magyar ügyvédek összekapaszkodásának eredményeképpen millió forintokat vesznek le a magyar államtól, az adófizető polgároktól. Ez lehetetlen. Elítélt bűnözőknek fizetünk azért, mert a fogva tartás nem volt megfelelő? Hova jutunk így. Ez egy másik olyan ügy, amivel foglalkozni kell és rendbe kell tenni. És tegnap konzultáltam az igazságügyminiszter asszonnyal, mondtam, hogy egy fillért se fizessünk

- hangsúlyozta Orbán Viktor. 

A győri gyerekgyilkossággal kapcsolatban a kormányfő leszögezte, a helyzet tarthatatlan.

Ilyen ember megölt gyerekeket. Ez lehetetlen. Tehát az igazságügyi miniszter asszonytól azt kértem, hogy a szükséges jogszabályi változásokat készítse elő és mondjuk ki nagyon világosan, hogy az nem lehetséges, hogy valaki a másik ember életére tört – most nem a gondatlanságról beszélek – hanem szándékosan más életére tört azt nem lehet hamarabb kiengedni a börtönből mint, hogy lejárt volna a büntetése

- mondta Orbán Viktor. 

A belpolitikai témákon kívül a nemzetközi aktuális kérdések is érdekelték az újságírókat. A miniszterelnök az Európai néppárttal kapcsolatban azt mondta, ha az EPP képtelen irányt váltani, akkor egy új európai kereszténydemokrata kezdeményezésre van szükség. Világossá tette: a Fideszt nem a mai formájában érdekli a Néppárt ezért változásra van szükség a pártcsaládon belül.

A Néppárt elveszített nagyon széket és befolyást. Ennek az az oka, hogy rossz politikát folytat a Néppárt. Baloldali és liberális irányba igazodik állandóan ahelyett, hogy a régi eredetei értékeit védeni, amire egyébként igény van Európában. Ott hagyja az egész kereszténydemokrata mezőt. Ez a folyamat folytatódni fog. 2 lehetőség van a jobboldalon. A Néppárt változtat a politikáján. Én ezt szeretném. Ebben szeretnénk közreműködni. Visszatér a gyökereihez. Ismét egy kereszténydemokrata vonalat képvisel bevándorlás ügyben, család ügyben nemzeti kultúra ügyben. Ezt a 3 kérdést tartom kulcskérdésnek.

A miniszterelnök kitért a Fideszen belüli kritikákra is:

Navracsics Tibor– ez egy fölbecsülhetetlen tudás és tapasztalat birtokában van amelyre igényt tartott én személyesen és a kormány is és remélem Magyarország is.

Világossá tette, hogy mind Navracsics Tiborral, mind Lázár Jánossal továbbra is a sikeres együttműködés a cél. 

Neki nagy érdemei vannak abba, hogy dinamizálta a kormány működését csak közben úgy alakultak a dolgok, hogy elvesztettük közben Hódmezővásárhelyet és most neki az a dolga, hogy visszaszerezze és ehhez sok sikert kívánok neki és minden támogatást meg is adok

- mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a közeljövőben újabb nemzeti konzultációk keretében kérik ki a lakosság véleményét fontos ügyekben.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!