2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Csaknem 300 cég csatlakozna be a gyakornoki programba

2016. december 7., szerda 13:30, frissítve: szerda 14:01

Csaknem 300 cég kapcsolódna be a Szegedi Szakképzési Centrum gyakornoki programjába – középiskolát végző vagy szakképesítést szerző fiataloknak adnának munkát. Ugyanakkor kevés a pályakezdő: alig 160 végzett diák keres állást, így sok hiányszakmába még támogatással se találnak embert a cégek.

Sok középiskolát végzett fiatalnak hiába van valamilyen szakképesítése, gyakorlat nélkül nem tudnak elhelyezkedni. A gyakornoki program ezen segítene, az a cél, hogy a pályakezdőket összehozza a kis- és közepes vállalkozásokkal.

„Tulajdonképpen tekinthetjük ezt a programot a duális képzés egyfajta megnyújtásának, ahol támogatással szerez szakmai tapasztalatot a fiatal, és amikor letelik ez a 13,5 hónapos idő, akkor ennek a segítségével, már nemcsak a végzettségét, hanem egy szakmai tapasztalatot is fel tud mutatni, amikor állást keres” – mondta Angyalné Kovács Anikó, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója.

A gyakornoki program a vállalkozásoknak is jól jöhet – az új munkahelyhez ugyanis bér- és járuléktámogatás jár 9 hónapon át, másrészt pedig támogatást kaphatnak a tárgyi feltételek kialakításához is.

„Fontos az, hogy kellően motivált legyen a fiatal is, hogyha például bennünket választ, akkor valószínűleg ő is tudja azt, ha nem, akkor én tájékoztatom, hogy milyen lehetőségek vannak, elsősorban szakmai továbblépési lehetőségek, milyen képzéseket kap. Én magam is, egy autójavító Bosch-szervizem van, tehát a képzés során elég széles és kellő mélységű tudásanyaggal vértezzük fel a fiatalokat” – mondta Orcsik Sándor, az Orcsik Kft. ügyvezetője.

A kormányhivatal átképzéssel is segítene.

„Valakinek elég egy négy hónapos munkatapasztalat-szerzés, de valakinek az a megoldása, hogy újabb szakmát vagy szakképzést, vagy képzés irányába tereljük. Tehát egy nagyon szoros együttműködés van a szakképző intézetek és a járási, megyei foglalkoztatási osztályok között, hogy minél kevesebb legyen a pályáját meg nem találó fiatal a megyében” – mutatott rá Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal megbízottja.

A programban részt vevő fiatalok rendes havi fizetést kapnak. Hegesztő, villanyszerelő végzettséggel akár azonnal álláshoz juthatnak, de pénzügyi, egészségügyi területen, illetve a szépségiparban kevesebb munkahely van, mint amennyi a jelentkező.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!