2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Csak szóban utasítja el a menekültek befogadását a kormány

2017. szeptember 12., kedd 15:16, frissítve: kedd 17:17

Miközben több tíz milliárdot költött a kormány menekültellenes propagandára, a háttérben már több mint 1200 ember jutott menekült- vagy oltalmazotti státuszhoz az elmúlt két évben. Ez csaknem annyi, mint amennyit a vitatott uniós kvóta előírna Magyarország számára. A kormányzati politikusok a befogadottak számáról nem nyilatkoznak, illetékesség hiányára hivatkozva hárítják a kérdést.

Elkezdődött a Soros-terv végrehajtása, hangoztatta a propagandaminiszter helyettese keddi sajtótájékoztatóján. Dömötör Csaba úgy látja, a kvótaperben született ítélet után Brüsszelben már felső korlát nélküli, állandó menekültelosztási kötelező rendszerről beszélnek, amit a magyar kormány elutasít. Ebben nincs kompromisszum, tette hozzá a politikus.

Arról azonban – illetékesség hiányára hivatkozva – már nem beszélt Dömötör Csaba, hogy kvótán kívül hány menekültet fogadott be Magyarország. „Ennek utánanézünk, nálam nincsen erre vonatkozóan pontos adat, szerintem a Belügyminisztérium lehet az illetékes” – fogalmazott.

Nem tud befogadott menekültekről vagy oltalmazotti státuszú emberekről a Fidesz frakcióvezetője sem. Ő is a bevándorlási hivatalra mutogat. „Nem tudom megmondani, Végh Zsuzsannától kérdezzék meg. Ugye az oltalmazotti státusz, az egy egyszerűbb és más eljárás, mint a menekültstátusz, ott lehet egyszerre több speciális csoport esetében oltalmazotti státuszt adni, de nem tudom megmondani” – nyilatkozta Kósa Lajos.

Pedig a statisztikai hivatal szerint a válság 2015-ös kezdete óta 1248 ember jutott Magyarországon menekült- vagy oltalmazotti státuszhoz. Ez csaknem annyi, mint ahány ember menedékkérelmét az uniós kötelező betelepítési kvóta szerint el kellene bírálnia a magyar hatóságoknak.

A befogadottakat ugyanolyan jogok illetik meg számos területen, mint a magyar állampolgárokat. Az ingatlanvásárláshoz Lázár János kancelláriaminiszter ígért segítséget, miután az alapvető jogok biztosa megkereste. A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület ugyanis azt tapasztalta, hogy a kormányhivatalok engedélyhez kötik az ügyletet.

„Az ombudsman egyetértett velünk, azt mondta, hogy nem kell külön engedély a menekülteknek és oltalmazottaknak. Ezzel a véleményével megkereste az illetékes minisztert, aki szintén egyetértett vele és egy ígéretet tett, hogy ez a gyakorlat megváltozzon és újra összhangban legyen a jogszabályokkal. Igazából akkor fog kiderülni, ha lesz egy újabb ilyen ügy, hogy valóban megváltozott-e a kormányhivataloknak az eljárása és gyakorlata, úgyhogy erre még várnunk kell, hogy valóban teljesül ez az ígéret, de bízunk benne, hogy megváltozik ez a gyakorlat” – mondta Mécs János, a szervezet jogi tanácsadója.

A Jobbik szerint a kormány tehet arról, hogy bár a törvény feketén-fehéren fogalmaz, mégis zavar van a fejekben. „A kormányzati propaganda olyan szintet ért el, hogy most már sokszor a tudatot és a racionalitást is felülírja, és ezért nagyon sok kormányintézményben dolgozó ember nem tudja, hogy a jogszabályoknak feleljen meg vagy éppen a kormányzati propaganda által elvártaknak” – jelentette ki Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője.

A statisztikák szerint egyébként a jogi határzár idén március végi szigorítása óta minden korábbinál többen kaptak oltalmazott státuszt, annak ellenére, hogy a tranzitzónákban beadott menedékkérelmek száma az elmúlt évekhez képest drasztikusan csökkent.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!