2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Csak Brüsszelt kell megállítani, nem a pénzét

2017. június 26., hétfő 18:02, frissítve: hétfő 18:50

Bár a kormány hónapokig folytatott unióellenes kampányt, a kormánypárti politikusok mégis EU-s forrásokból gyarapodnak. A Magyar Nemzet azt írja: L. Simon László volt államtitkár és felesége érdekeltségei, valamint a trafikbotrányban ismertté vált fideszes Horváth István házastársának cége is hetvenmillió forint uniós kifizetésre vár. A Fidesz alelnöke sem politikai, sem pedig erkölcsi szempontból nem tartja aggályosnak a párttársaihoz köthető cégek forrásszerzését.

„Állítsuk meg Brüsszelt” – a kormány hónapokig kampányolt az EU politikája ellen. Ezzel párhuzamosan több kormánypárti politikus is sikeres uniós pályázatokat tudott lebonyolítani.

A Magyar Nemzet azt írja: L. Simon László és felesége érdekeltségei hetvenmillió forint uniós kifizetésre vár. A volt államtitkár nem akart nyilatkozni.

– Szeretnék egy telefonos interjút készíteni önnel.

– Hát én meg nem szeretnék adni.

– A Magyar Nemzet…

– Nem, köszönöm.

– A Magyar Nemzet címlappal…

– Nem baj, köszönöm szépen, kezit csókolom…

A lap szerint a trafikbotrányban ismertté vált fideszes Horváth István házastársának cége is hetvenmilliót vár az uniótól.

Néhány politikusfeleség, műkörmösként vagy éppen angoltanárnőként annyi köze van a mezőgazdasághoz, a vidékfejlesztéshez, hogy nagyon szeretnek kaszálni, hiszen több tíz milliós uniós pénzt tettek zsebre az elmúlt időszakban

Az MSZP szerint vizsgálni kell az uniós források magyarországi felhasználását.

„Politikailag azt gondolom, és lehet, hogy jogilag is érdemes lenne megnézni, hogy ez hogy működik. Ezért mondja azt az MSZP, és vállaljuk is, hogy kormányra kerülés esetén az első között leszünk, akik csatlakozni fognak az uniós ügyészség intézményéhez” – véli Harangozó Tamás.

A Jobbik szerint a fideszes politikusoknak el kellene dönteniük, hogy meg akarják állítani Brüsszelt vagy meg akarnak élni belőle.

„2004 óta 2,2 milliárd forintos támogatás érkezett napi szinten Magyarországra, és mind a mai napig az emberek felteszik nekünk a kérdést: ez a temérdek uniós pénz mégis hová tűnt el? A mostani esetekből is látjuk, hogy fideszes politikusok, feleségek, fideszes haverok kezei között tűnik el ez a temérdek forrás” – mondta a párt szóvivője, Jakab Péter.

Az LMP szerint a Fidesz már gátlástalanul juttat pénzeket a holdudvarának.

„Valószínűleg, hogy a kormány is érzi, hogy nem olyan stabil a helyzete, jönnek a választások 2018-ban, és úgy gondolják, hogy addig pénzt, ameddig lehet, azt ki kell játszani Fidesz-közelieknek” – reagált Schmuck Erzsébet.

A Fidesz alelnöke szerint attól még, hogy valaki politikus, a családtagjai hozzáférhetnek az uniós forrásokhoz. Igaz, maga Németh Szilárd más iskolát követ.

„Az, amit elmondott ön, hogy néhány tízmillió forint, hát ez az ezer valahány milliárdban, ez csepp a tengerben. Nem gondolom, hogy ez motiválja az emberek döntését. Én magam részéről úgy jártam el, hogy bár édesanyám lakótelepen lakik, az anyósom meg tanyán él, én őnekik fölhívtam a figyelmét, hogy még mosógépre se pályázzanak. Majd veszünk egyet” – reagált Németh.

A Magyar Nemzet arról is írt: Matolcsy György fiának érdekeltsége is lehajolt a Brüsszelből érkező apróért: 2,5 millió forintot kapott bútorgyára fejlesztésére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!