2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

Csak a lombikbébiprogram segíthet, de az állam keveset finanszíroz

2015. július 19., vasárnap 12:26, frissítve: hétfő 08:51

Magyarországon 150 ezerre tehető a meddő párok száma, közülük sokan csak akkor szembesülnek helyzetükkel, amikor gyermeket szeretnének, ők körülbelül 12 ezren lehetnek. Ha egyéb eljárás nem segít, a lombikbébiprogram az egyetlen esélyük a gyermekáldásra. Az állam viszont egy nőnek öt beültetést finanszíroz, évente összesen 6200-at, ami messze nem fedezi az igényeket. Az egészségbiztosítási pénztár 2011-ben arra tett javaslatot, hogy a születésszám növelése érdekében legalább 10 ezer kezelés legyen tb-támogatott.

Hazánkban csaknem 150 ezer meddő pár él. Közülük sokaknak csak a lombikbébiprogram lehetne az egyetlen esély arra, hogy gyermekük legyen. Az állam jelenleg összesen 6200-at támogat, ennél azonban sokkal többre lenne igény. Az egészségbiztosítási pénztár 2011-ben arra tett javaslatot, hogy a születésszám növelése érdekében legalább 10 ezer kezelés legyen tb-támogatott. „Az OEP azt mondta, ha ezt a javaslatot megfontolják és bevezetik, akkor 5 százalékkal fog nőni Magyarországon a születések száma. És kiárazták pontosan nekik. Erre az akkori államtitkár úr azt mondta, hogy nem” – mondta Kaáli Nagy Géza orvosprofesszor.

A napokban az ÁNTSZ is nemet mondott, méghozzá a külföldi hímivarsejt-behozatalra. Arra hivatkoznak, hogy nemrég Dániából hibás donorsejt érkezett az országba, de mint később kiderült, ez csak vaklárma volt.

Volt olyan asszony, akinek még megadatott az esély, hogy donorspermával legyen gyermeke:

– Mit jelent önnek a gyermek, ha ezt így meg lehet fogalmazni?
– Hát mindent, most már az életem része, a mindenem. Eleve már császármetszéssel született, egyrészt, ugye, a korom miatt, meg nekem voltak egyéb problémáim is. De amikor megmutatta a doktor úr, hát zokogtam, meg mindenki, ott velem a nővérem is, mert bejöhetett, de teljesen leírhatatlan.

A tilalom miatt jelenleg 5-10 ezer donorspermára szoruló magyar nő került várólistára. A Látótér stábja megkereste az ÁNTSZ-t, hogy a tilalom okáról érdeklődjön. A válaszlevél szerint az engedéllyel rendelkező szolgáltatók számára adott minden lehetőség, hogy hazánkban végezzék el a megtermékenyítéshez szükséges toborzó tevékenységet. Csakhogy a magyar férfiak spermaminősége az évtizedek alatt romlott.

„1968-ban még fiatal orvosként kaptam azt a feladatot, hogy a magyar férfiak ondóminőségének a standardját határozzuk meg, viszonylag könnyű helyzetben voltam, mert orvostanhallgatókkal dolgoztam, és kiderült, hogy 73 millió van 1 milliliter ondófolyadékban. Aztán a 80-as években, amikor létrehoztuk ezt a családtervezési rendszert, ahová nem meddő házaspárok mennek el, hanem egészséges párok, akik mindent meg akarnak tenni azért, hogy egészséges kisbabájuk legyen, akkor jött az óriási meglepetés, hogy 1984-ben már csak 40 millió volt, 1990-ben pedig 31 millió” – mondta Czeizel Endre orvosgenetikus.


Arra a kérdésre, hogy a születésszám növelése érdekében a jövőben a mostani évi 6200-nál több lombikos kezelést támogathat-e az állam, Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján tett utalást, de konkrétumokat nem mondott. Mindeközben azonban fogy a magyar. 2014-ben 9,9 millióan voltunk, a KSH legfrissebb előrejelzése szerint viszont 2060-ra 7,9 millióra zuhanhat Magyarország lélekszáma.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!