Csak a hitelszerződés megkötése után jönnek rá: átverték őket

KG, 2012. augusztus 9., csütörtök 18:37, frissítve: csütörtök 18:55
Általában ingatlanfedezet nélkül, fix árfolyamon, a BAR-listásoknak is pénzügyi megoldást kínálnak az úgynevezett fogyasztói csoportokat szervező vállalkozások a hirdetéseikben. A cégek közös jellemzője: az érdeklődőknek nem árulják el, hogy a beígért összegért cserébe előre kérnek majd pénzt, ahogyan azt sem, hogy havi tagdíjat is szednek.

Legtöbben csak a szerződés kézhezvétele után jönnek rá, hogy átverték őket. Abban tisztázzák a többi között azt is, hogy ügyfeleik csak sorsolás útján juthatnak hozzá pénzükhöz.

Varga Istvántól több mint ötvenezer forintot kértek el előre. A férfi arra a kérdésre, hogy tudomására hozták-e valamilyen módon, hogy ez egy fogyasztói csoport-e, elmondta: „Nem. Ezt már csak akkor tudtam meg, mikor aláírtam a papírokat, és kifizettem a pénzt.”

A vállalkozást leendő ügyfélként a Panaszkönyv stábja is felkereste. Az ügyintéző a riporternek csupán annyit mondott: egy munkáltatói igazolás, egy bankszámlakivonat és a személyes okmányok kellenek ahhoz, hogy akár egy hónap alatt pénzhez jusson. Azt tagadta, hogy fogyasztói csoportot működtetne a cégük. „Mi magántőkéből adjuk ezeket a pénzeket” – mondta az ügyintéző.

Nehéz bizonyítani

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) szakértője a Hír TV stúdiójában arról beszélt, hogy hasonló felvételek hiányában nehéz bizonyítani a félrevezetést. A részvételi szabályzatok ugyanis általában már megfelelnek a hatályos törvényeknek. „Hiába kapta meg, pontosabban szerette volna megkapni, újfent olyan szerződési elemre hivatkozott az adott vállalkozás, amely valóban a szerződés része volt, és további, egyéb feltételekhez kötötte azt, hogy a már sorsolás alapján elvileg neki járó terméket megkapja” – mondta Kóródy Dávid, a FEOSZ szakértője.

Mivel a szerződésekben nem pénzügyi szolgáltatást kínálnak a fogyasztói csoportok, hanem a legtöbbször ingatlant vagy más ingóságot, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nem vizsgálódhat. A Gazdasági Versenyhivatal viszont több alkalommal is fellépett már a megtévesztő hirdetések ellen.

A Panaszkönyv felvételét itt tekintheti meg.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés