2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Csak a hitelszerződés megkötése után jönnek rá: átverték őket

Általában ingatlanfedezet nélkül, fix árfolyamon, a BAR-listásoknak is pénzügyi megoldást kínálnak az úgynevezett fogyasztói csoportokat szervező vállalkozások a hirdetéseikben. A cégek közös jellemzője: az érdeklődőknek nem árulják el, hogy a beígért összegért cserébe előre kérnek majd pénzt, ahogyan azt sem, hogy havi tagdíjat is szednek.

Legtöbben csak a szerződés kézhezvétele után jönnek rá, hogy átverték őket. Abban tisztázzák a többi között azt is, hogy ügyfeleik csak sorsolás útján juthatnak hozzá pénzükhöz.

Varga Istvántól több mint ötvenezer forintot kértek el előre. A férfi arra a kérdésre, hogy tudomására hozták-e valamilyen módon, hogy ez egy fogyasztói csoport-e, elmondta: „Nem. Ezt már csak akkor tudtam meg, mikor aláírtam a papírokat, és kifizettem a pénzt.”

A vállalkozást leendő ügyfélként a Panaszkönyv stábja is felkereste. Az ügyintéző a riporternek csupán annyit mondott: egy munkáltatói igazolás, egy bankszámlakivonat és a személyes okmányok kellenek ahhoz, hogy akár egy hónap alatt pénzhez jusson. Azt tagadta, hogy fogyasztói csoportot működtetne a cégük. „Mi magántőkéből adjuk ezeket a pénzeket” – mondta az ügyintéző.

Nehéz bizonyítani

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) szakértője a Hír TV stúdiójában arról beszélt, hogy hasonló felvételek hiányában nehéz bizonyítani a félrevezetést. A részvételi szabályzatok ugyanis általában már megfelelnek a hatályos törvényeknek. „Hiába kapta meg, pontosabban szerette volna megkapni, újfent olyan szerződési elemre hivatkozott az adott vállalkozás, amely valóban a szerződés része volt, és további, egyéb feltételekhez kötötte azt, hogy a már sorsolás alapján elvileg neki járó terméket megkapja” – mondta Kóródy Dávid, a FEOSZ szakértője.

Mivel a szerződésekben nem pénzügyi szolgáltatást kínálnak a fogyasztói csoportok, hanem a legtöbbször ingatlant vagy más ingóságot, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nem vizsgálódhat. A Gazdasági Versenyhivatal viszont több alkalommal is fellépett már a megtévesztő hirdetések ellen.

A Panaszkönyv felvételét itt tekintheti meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!