2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Csak 300 beteg megmentésre van keret

2016. július 26., kedd 20:07

Minden hepatitisszel fertőzött beteg legyen jogosult a leghatékonyabb és legbiztonságosabb terápiára – erre hívja fel a figyelmet a közelgő hepatitis világnapon több szakmai szervezet. Jelenleg ugyanis ez a korszerű gyógyszeres kezelés sokaknak nem jár, mert az nagyon drága.

Miriam 2001-ben tudta meg, hogy hepatitis C-vel fertőzött. Gyerekkorában onkológiai kezelés alatt állt, ekkor többször kapott vérátömlesztést, de mivel 1992 előtt még nem végeztek hepatitisszel kapcsolatos szűréseket, sokan megfertőződtek a vírussal.

„Én most jelenleg olyan állapotban vagyok, hogy még a májenzimek nem emelkedtek, a májam jól funkcionál, bizonyos hegesedés kimutatható a májban, tehát a vírus jelen van, és dolgozik, de nem vagyok olyan életveszélyes állapotban, hogy ez azt indokolná, hogy holnaputántól mindenképpen kezelést kellene kapnom” – meséli Sz. Miriam.

Magyarországon jelenleg 20 ezer regisztrált beteg él, de ennél sokkal többen lehetnek azok, akik nem is tudnak a fertőzésükről. A felismert betegek közül pedig  csak nagyon kevesen juthatnak hozzá a legújabb gyógyszeres kezeléshez, hiszen az új technológia nagyon sokba kerül.

„Gyakorlatilag nincs mellékhatásuk, tabletta formájában kapják a betegek, és 8-12 hét alatt meggyógyítják a betegeket. Ez egy fantasztikus élmény orvosként is, és azok a betegek, akik végigvitték a korábbi kezeléseket, és végigszenvedték, azok borzasztó boldogok, amikor hozzájutnak, és meggyógyulnak. Ezek nem olcsó szerek, 14-15 millió forint az áruk, ezért csak a legsúlyosabb betegek kapják per pillanat meg” – fejtette ki Werling Klára Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének vezetője.

Az állami költségvetésben mintegy 5 milliárd forint áll rendelkezésre az új típusú gyógyszeres kezelésre, ez mindössze 300 beteg életét mentheti meg.

„Nyilvánvalóan azonnal szeretnénk segíteni, de ha a rendelkezésre álló gyógyszereknek van egy mennyisége, akkor azt el kell tudni osztani, hogy beteget ne veszítsünk el. Küzdünk ezen, remélhetőleg a költségvetési forrásokat fogjuk tudni bővíteni, reméljük, hogy tudunk egyeztetni” – mondta el Beneda Attila egészségügyért felelős helyettes államtitkár.

A WHO Magyarországi Irodájának vezetője szerint globális szinten kell megoldást találni a problémára.

„Az európai régió maga is szeptemberben a regionális bizottság ülésén egy cselekvési tervet fogalmaz meg, hogy megduplázzák a kezelésben részt vevő emberek számát, hogy csökkentsék az új fertőzések számát. Tehát a megelőzés is nagyon fontos, és nyilván hogy megelőzzék a halálesetek számát, hiszen még jelenleg is ugye ha globálisan nézzük, majdnem másfél millió ember hal meg hepatitis miatt, ez napi négyezer embert jelent” – fejtette ki Pusztai Zsófia.

Szakemberek szerint mielőbb el kell fogadni és meg kell valósítani a nemzeti népegészségügyi fórum által összeállított nemzeti hepatitis-stratégiát, amely magában foglalja a szűrések, a terápia és a prevenció fontosságát is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!